"Nadam se da ima šanse za sporazum"

Nadam se da postoji šansa da dođe do sporazuma Beograda i Prištine, izjavio je FoNetu ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport.

Izvor: FoNet

Nedelja, 31.03.2013.

14:26

Default images

On je naglasio da vlada u Londonu želi da što pre dođe do početka pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

On je ocenio da bi dogovor dve strane sledeće nedelje u Briselu predstavljao značajan doprinos normalizaciji odnosa i napomenuo da bi to bi pozitivno uticalo na ceo region, kao i na situaciju na jugu Srbije.

Svi su jedinstveni u nadi da će doći do konkretnog napretka, istakao je Devenport i dodao da niz sastanaka na visokom političkom nivou predstavljaju pozitivnu poruku, što je slučaj i sa nedavnim sastankom Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage u Briselu.

"Naravno da želimo konkretan napredak u osmoj rundi dijaloga. Pre svega je bitno da vidimo napredak u vezi sa opštom normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine", precizirao je Devenport i objasnio to ima u vidu "kada je reč o održivom napretku".

"Vidljiv i održiv napredak je kriterijum Evropskog saveta, ali je to takođe i ono što žele da vide građani i na Kosovu i u Srbiji", ocenio je Devenport.

Upitan o datumu početak pregovora Srbije sa Evropskom unijom, Devenport je odgovorio da sve zavisi upravo od ocene Evropskog saveta da li su ispunjeni svi kriterijumi definisani u decembru prošle godine.

Kako je podsetio, to su kriterijumi koji se odnose na implementaciju postojećih sporazuma, zaključenje novih sporazuma, telekomunikacije i struju, i uopšte održiv i vidljiv napredak u odnosima.

"Naravno da bi dogovor u Briselu sledeće nedelje predstavljao značajan doprinos normalizaciji odnosa", precizirao je Devenport, napominjuci da ne bi bilo na mestu da on komentariše detalje u vezi sa mogućim sporazumom, zbog toga što nije uključen u pregovore.

U ovoj etapi razgovora stvarno ne znamo kako će biti tretirani aspekti položaja srpske zajednice na Kosovu, ali se nadam da postoji realna šansa da dođe do sporazuma, istakao je Devenport.

Mislim da je to zajednički cilj svih učesnika u ovim pregovorima, smatra Devenport.

Upitan o špekulacijma da ce među uslovima biti i pristanak Srbije da Kosovo bude primljeno u Ujedinjene nacije (UN), Devenport je odgovorio da to "u ovom trenutku nije u pitanju".

"Evropski savet je precizirao kriterijume koji se tiču normalizacije odnosa. To je, pre svega, ono što je važno i želimo da vidimo održivi napredak u normalizaciji odnosa. To je najbitnija stvar u ovom trenutku", ponovio je Devenport.

On je podsetio na to da je Evropski savet prošlog decembra precizirao da u Srbiji želi i nastavak svih relevantnih reformi, koje su potrebne za evropske integracije.

Pre sastanka Saveta u junu, Evropska komisija će oceniti napredak u tim reformama, dodao je Devenport, ali je naglasio da su sve članice EU pozitivno ocenile napredak Srbije u reformama.

On je, međutim, napomenuo da to "ne znači da je došlo do nekog trenutka da možemo da stanemo", jer su reforme stalni proces.

"Moja vlada želi da dođe što pre do početka pregovora", istakao je Devenport, ali je ponovio da je neophodno da se ispune precizni kriterijumi koji se tiču odnosa Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: