"Vreme je za raskid s prošlošću"

Verujemo da je sporazum Beograda i Prištine moguć, jer su obe strane konstruktivno radile zajedno, kaže zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker.

Izvor: B92

Subota, 30.03.2013.

21:12

Default images

"Nadamo se da će Srbija i Kosovo zaključiti sporazum koji će im omogućiti da normalizuju svoje odnose i nastave putem ka evropskoj integraciji", rekao je on i ukazao da "zaključci Evropskog saveta daju jasnu smernicu o tome šta treba ostvariti", kao i da su "EU i visoka predstavnica Ešton uložili ogromne napore da olakšaju ovaj proces".

"Ako ne bude sporazuma, na EU će biti da utvrdi kako Srbija i Kosovo mogu da nastave da ostvaruju svoje ciljeve o evropskoj integraciji. Bila bi propuštena prilika da se poboljšaju životi svih ljudi na Kosovu, naročito na severu, a odnos Srbije s Kosovom nastavio bi da odvraća resurse i vreme od fokusiranja na ekonomski razvoj i regionalnu stabilnost", rekao je Riker, prenosi agencija Fonet.

On je ocenio da na obe strane postoji politička volja da se nastavi konstruktivni zajednički rad i saradnja s visokom predstavnicom Ešton kako bi se došlo do sporazuma.

"Nijedna strana ne može da priušti sebi da se drži načina razmišljanja koji je region zatočio u konflikt i stagnaciju. Vreme je za raskid s prošlošću, za raskid sa strahom i za razmišljanje o budućnosti. Mislim da lideri i u Beogradu i u Prištini žele da to učine. Znam da su odluke teške, ali Vlada Srbije je pokazala da je dorasla izazovu razmišljanja o najboljoj budućnosti za sve građane", zaključio je Riker.

Američki zvaničnik je ocenio da su obe strane preduzele značajne korake u ovom procesu. "Vođstvo premijera Dačića, uključujući njegovu sposobnost da uspostavi radne odnose s premijerom Tačijem, bilo je vredno divljenja", rekao je on.

Na pitanje da li smatra da će Srbija dobiti datum za početak pregovora o pridruživanju EU u junu, Riker je odgvorio: "To je odluka koju samo EU može da donese. Mi se, svakako, nadamo da će ishod biti takav".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: