Zapovedniku Belih anđela 45 godina

Sud u BiH osudio na 45 godina ratnog zapovednika "Belih anđela" Veselina Vlahovića Batka, zbog ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Sarajevu.

Izvor: Beta

Petak, 29.03.2013.

10:45

Default images

Sudsko veće Suda Bosne i Hercegovine, kojim je predsedavao državni sudija Zoran Božić, Vlahovića je proglasilo krivim po 66 tačaka optužnice za ubistva više desetina osoba, silovanje više žena, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vrace i Kovačići, javlja agencija Anadolija.

Presuda je čitana blizu dva sata, jer je sudija Božić detaljno opisao sve navode optužnice za koja je Vlahović, poznatiji u BiH kao "Monstrum s Grbavice", proglašen krivim, od silovanja, mučenja, premlaćivanja do klanja i odsecanja glava sabljom.

Kako navodi Anadolija, Vlahović je mirno, bez pokazivanja emocija, pratio tok izricanja presude. Tek povremeno je uzdisao.

Optužnica protiv Vlahovića je podignuta u februaru 2011. godine, a tri meseca kasnije Tužilaštvo BiH je podiglo dodatnu optužnicu s još 14 tačaka. Četiri tačke su u oktobru 2012. godine isključene iz optužnice. Sud BiH potvrdio je 24. februara 2011. godine optužnicu u slučaju ''Vlahović'' koja ga tereti za krivično delo - zločini protiv čovečnosti.

Vlahović je isporučen pravosudnim organima BiH u martu 2010. godine, nakon što je 8. marta iste godine uhapšen u Španiji. Suđenje mu je počelo je 29. aprila 2011.

Žrtve zadovoljne presudom

Žrtve Veselina Vlahovića-Batka izrazile su zadovoljstvo zbog izrečene presude od 45 godina zatvora za ratne zločine u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, 1992. godine.

Među najužasnijim svedočenjima je slučaj silovanja jedne žene u sedmom mesecu trudnoće. Ženu je, kako je sud opisao u presudi, Vlahović silovao u kuhinji pred njenom maloletnom ćerkom, držeći devojčici nož pod grlom.

Edina Kamenica, novinarka Oslobođenja i svedokinja u procesu protiv Veselina Vlahovića Batka, ocenila je da je današnja presuda Vlahoviću, ili kako su ga žrtve nazvale "monstrum sa Grbavice", trijumf pravde.

Predsednica udruženja "Žena žrtva rata", Bakira Hasečić rekla je da je zadovoljna presudom.

"Za žrtve ovo predstavlja najveću satisfakciju do sada izrečenu na sudu kojem verujemo i koji podržavamo bez obzira na to što nekad nismo zadovoljni presudama", kazala je Hasečić.

Ona je izrazila nadu da će današnja presuda od 45 godina zatvora za Batka ujedno biti doživotna robija zato što on ima 45 godina.

Čitanje optužnice Vlahoviću danas je trajalo više od 90 minuta, kada su opisivana brutalna ubistva, silovanja, odvođenja u zarobljeništvo i druga nedela koja je počinio nad civilima nesrpske nacionalnosti u naselju Grbavica u Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: