Krstić optužen za nepoštovanje suda

Haški tribunal optužio je generala u penziji Vojske RS Radislava Krstića za nepoštovanje suda jer je dva puta odbio da svedoči u odbrani Radovana Karadžića.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.03.2013.

10:23

Default images

Krstić je u obrazloženju odluke naveo mu narušeno zdravlje to ne dozovljava.

Izjašanjavanje o krivici generala Krstića zakazano je za 4. april. Za nepoštovanje suda, ako bude osuđen, po pravilima Tribunala bi mogao biti osuđen na kaznu do sedam godina zatvora, na globu do 100.000 evra ili na obe.

Generala Krstića (64) koji je za vreme rata u BiH bio komandant Drinskog korpusa VRS, Tribunal je 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Tadašnji predsednik RS, Karadžić (67), optužen je za genocid nad više od 7.000 Muslimana u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Tribunal je generala Krstića posebnim nalogom (subpoena), na zahtev Karadžića, obavezao da svedoči, zato što nije želeo to dobrovoljno da učini. Krstić je 7. februara bio doveden u sudnicu, ali je odbio da položi zakletvu. Rekao je da "isključivo iz zdravstvenih razloga" ne može da svedoči.

"Sama pomisao na to da pred ovim sudom treba nešto da govorim izaziva stres", kazao je u februaru Krstić, optužujući Karadžića da "bezobzirno gazi" preko njega. Kazao je i da je "pod stalnim nadzorom lekara i psihijatara" u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, u koji je vraćen posle napada u zatvoru u Velikoj Britaniji, gde je izdržavao kaznu, dodajući da "oporavak nije bio primeren".

Raspravno veće potom je naložilo da Krstić bude podvrgnut lekarskim i psihijatrijskim pregledima koji su, kako je saopštio predsedavajući sudija O-gon Kvon, pokazali da ne postoje medicinski razlozi zbog kojih on ne bi mogao da svedoči.

U skladu s tom odlukom, general Krstić je 25. februara ponovo izveden pred sudije, ali je ostao pri svom stavu da ne može da svedoči, iako ga je predsedavajući sudija Kvon upozorio da može biti optužen za nepoštovanje suda.

"Iz razloga koji su vam poznati, ja nisam promenio stav da ne mogu da svedočim u ovom procesu. Jednostavno, ne mogu protiv svog zdravlja", rekao je Krstić u sudnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: