U Čačku droge više nego hleba

U Čačku ima najmanje 2.000 zavisnika, od kojih je polovina mlađa od 25 godina. Do sada je otkriveno pet kriminalnih grupa koje su rasturale drogu, pišu Novosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2013.

23:46

Default images

U Čačku droga nikada nije bila dostupnija mladima nego što je danas. Može se lakše nabaviti nego brojni prehrambeni proizvodi.

Javna je tajna od koga se može nabaviti marihuana, koja je najrasprostranjenija među mladim Čačanima, a ko diluje heroin, ekstazi ili kokain.

S druge strane, čačanska policija tvrdi da je suzbijanje narkomanije njihov prioritetan zadatak. To ilustruju podacima da su u periodu od 2008. pa do kraja 2012. godine zaplenili 13.340 grama marihuane, 3.400 grama heroina, oko 400 grama kokaina, na desetine tableta ekstazija, na hiljade raznih drugih tableta. Istovremeno, uhapšeno je 330 osoba koje su se bavile prodajom narkotika, pišu "Novosti".

Otkriveno je ukupno pet organizovanih kriminalnih grupa koje su se bavile krijumčarenjem narkotika. Samo u 2008. i 2009. godini, na području Policijske uprave u Čačku, presečeno je delovanje dve kriminalne grupe. Protiv njihovih članova podnete su krivične prijave za krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Jedna kriminalna grupa, koju je činilo devet osoba, otkrivena je u julu 2010. Oni su osumnjičeni za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga", rekla je za "Novosti" Biljana Nastić, portparolka PU u Čačku. Ne postoji tačna evidencija o tome koliko je narkomanskih zavisnika u Čačku. Nezvanični podaci pokazuju da ih ima više od 2.000, a da je gotovo polovina mladih starosti od 18 do 25 godina probala neku od droga. Kroz „Metadonski centar“ psihijatrijskog odeljenja čačanske bolnice svake godine prođe oko 200 uživalaca droga. Oni svakodnevno dolaze po „metadon“, lek koji sprečava apstinencijalnu krizu narkomana. Zabeleženo je da najmlađi zavisnik ima tek 20 godina, a najstariji 52.

Koliko je lako u Čačku doći do droge možda najbolje pokazuje događaj od pre nekoliko meseci, kada je na zidu, u dvorištu srednje Prehrambeno-ugostiteljske škole osvanuo grafit - cenovnik narkotika, koje, navodno, „reklamira“ samostalna trgovinska radnja - STR „Lerdi“, odnosno u „prevodu“ sa šatrovačkog - diler.

Autor grafita je dvadesetogodišnji mladić, koji je, zapravo, želeo da javnosti uputi sarkastičnu poruku, koja govori o opštepoznatim stvarima među srednjoškolcima i mladim ljudima uopšte, a koje se tiču cena narkotika, dostupnosti droge i poznatim dilerima u gradu.

"Ovog mladića je tražila policija. Ne znam da li su ga privodili na saslušanje. To je strašno, njega nije trebalo da privode, već je trebalo da mu se zahvali cela javnost na ovoj lekciji", rekao je "Novostima" jedan od školskih psihologa, koji je želeo da ostane anoniman. "Ukazao nam je na opasnost koja vreba sa svih strana, pa i u dvorištu škole".

Upravo zbog ovakvih pojava pojedine škole u Čačku uvele su forenzičke testove, pomoću kojih otkrivaju da li na površinama predmeta s kojima su učenici u svakodnevnom kontaktu ima tragova narkotika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: