"Sve slabija pregovaračka pozicija"

Zbog protivljenja Prištine da zajednica srpskih opština dobije izvršna ovlašćenja postavlja se pitanje da li će ta institucija uopšte biti osnovana, kaže Dačić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 28.03.2013.

14:25

Default images

Srbija sa svakim novim pregovorima o Kosovu ima slabiju pregovaračku poziciju, rekao je Dačić.

Dačić je novinarima u parlamentu rekao da se na Kosovu danas ne primenjuje čak ni plan Martija Ahtisarija u vezi sa pravima Srba i da bi se i za njega trebalo boriti.

"Srbija je spremna na dogovor, to nije sporno, ali Srbi na Kosovu i Metohiji treba da imaju zajednicu sa ovlašćenjima koja neće biti protokolarnog tipa", rekao je Dačić na pitanje poslanika Srpskog pokreta obnove o pregovorima u Briselu.

Premijer je rekao da Priština nema kontrolu nad severom Kosova i da Srbija ne želi da se to pitanje rešava u skladu sa kosovskim zakonima već smatra da je potreban poseban politički dogovor.

"Potreban je poseban politički dogovor i plan za rešenje problema, nisam čuo da se nijednom drugom regijom kao što je sever (Kosova) bavi čitava međunarodna zajednica", rekao je Dačić.

"Vi pitate zašto Srbija ne prihvati Ahtisarijev plan. Treba znati da se čak ni on na Kosovu ne primenjuje I da se za njega mora boriti, sa svakim novim pregovorima imamo sve slabiju poziciju. Ako je to tako jednostavano da se primeni Athisarijev plan, što ne reše sami i što zovu Srbiju u pregovore", rekao je Dačić u parlamentu.

Premijer je takođe ukazao da se nije dogodilo ništa što bi promenilo stav Beograda niti je prihvaćeno išta što je drugačije u odnosu na prethodni.

Dačić je dodao da je vlada isključivo radila na primeni već postignutih sporazuma, a da je jedini nov dogovor uspostavljanje oficira za vezu.

"Nema novog zvaničnog predloga Srbije koji bi odstupao od prethodnog", ponovio je Dačić.

Dačić je napomenuo da je Vlada Srbije jedinstvena u politici koju vodi.

“A to znači da želimo da rešimo problem Kosova, ne tako što ćemo ga predati. Želimo da ga rešimo zato što smatramo da ne treba time da se bave buduće generacije”, naveo je Dačić.

Kako je istakao, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je i do sada učestvovao u pregovorima, a nijedna odluka nije doneta bez konsultacija sa njim.

“Između mene kao premijera i njega kao zamenika i predsednika najveće stranke oko ovog pitanja prisutno je jedistvo i tako će biti i 2. aprila”, istakao je Dačić.

“Odluke ćemo doneti ili zajedno ili nikako, jer ovo nije nikakva lična ili pojedinačna stvar, na zavisi samo naša lična budućnost, već budućnost države, naroda i možda i budućih pokolenja”, ukazao je premijer Srbije.

Dačić je napomenuo da je predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića bio da on vodi dijalog s Prištinom i da zato odgovornost snose svi.

“Ja lično ne pregovaram ni sa kim, ja sam predsednik vlade i predsednik Republike je predložio da ja, kao predsednik Vlade, vodim dijalog. Nemam nijedan lični razlog da u tome učestvujem, naprotiv, imao bih mnogo razloga da u tome ne učestvujem”, kazao je Dačić.

Premijer je ponovio da nije optimista po pitanju dogovora sa Prištinom, zato što ne vidi među onima koji odlučuju strateškog saveznika sa kojim se može napraviti dogovor koji je u interesu srpskog naroda, ali i zbog toga što Prištinu niko ne tera na kompromis.

“To što nisam optimista ne znači da nećemo do poslednjeg trenutka instititrati na kompromisima”, zaključio je Dačić. Srbija je spremna na kompromis, ali ne može više da da od ovoga što je već ponuđeno, jer poniženje nije rešenje za Kosovo, i ako neko očekuje da će popustiti u poslednjem momentu, duboko greši, izjavio je Dačić.

"Niko nema pravo da kaže da u Briselu Srbija nešto odbija. Ne, Srbija u Briselu traži da se našem narodu da pravo da živi, da svoj život zaštiti i da ga uredi, više od toga ne treba da tražimo, a manje ne treba da damo", naveo je Dačić.

Na pitanje poslanika Dačić je rekao da je spreman da žrtvuje svoju političku poziciju i da ga izbori ne interesuju, a da u Briselu nikada nije pregovarao o nezavisnom Kosovu, jer mu takav mandat nije dat, niti mu je to taženo.

"Srbija mora da uđe u rešavanje problema upravo zbog sebe, jer zemlja koja ne zna gde joj počinje a gde prestaje suverentit ne može da računa na budućnost i prosperitet. Mi smo na Balkanu, u upaljenom slepom crevu, koje će biti ili izlečeno ili odsečeno. To je surova relanost i nebitno je da li nam se ona sviđa", rekao je Dačić.

"Govorio sam o problemu paralelizma institucija, to postoji u rezoluciji i nemam nameru da pričam bajke o Kosovu, već o realnoj situaciji, ali to ne znači da ga volim manje od onih koji pričaju bajke", rekao je Dačić.

Rešenje, dodao je, mora da polazi od toga da Srbija ne može da vrši vlast, primenjuje Ustav i zakone na najvećem delu Kosova, ali ni Priština na severu. Premijer je naglasio da ne zna dokle će trajati runda koja počinje 2. aprila, ali i podvukao da će se i posle utorka tražiti rešenje. On je istakao da je Ketrin Ešton želela da prekine pregovore nakon 7. runde, ali da je on insistirao da se nastave.

Šef poslaničkog kluba DSS-a Slobodan Samardžić pitao je premijera ko mu je dao mandat da razgovara o položaju Srba na nezavisnom Kosovu.

“Bez obzira koje rešenje da bude postignuto treba da bude u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, a vi se niste držali ni Ustava ni Rezolucije 1244 u dosadašnjim pregovorima, držali ste se Ahtisarijevog plana i kosovskih zakona”, poručio je Samardžić premijeru, koji mu je odgovorio da je mandat za pregovore dobio od Skupštine.

"Neće biti tajnih papira"

Premijer Dačić negirao je u republičkom parlamentu da je srpskoj delegaciji u Briselu ponuđen papir o kojem spekuliše javnost.

“Taj papir i ne postoji u formalno-pravnom smislu, to je jedan pokušaj da se rezimira šta je dogovoreno. Taj papir je apsolutno besmislen, ne sadrži suštinske stvari. To je jedan pokušaj da se dogovorimo bar oko nekih okvira”, naveo je Dačić.

Premijer je naglasio da srpski pregovarači nemaju nikakvih razloga da kriju sve ono što se od njih traži i poručio da “nikakvih tajnih papira neće biti, niti tajnih obaveza koje će biti preuzete”.

Dačić je tako odgovorio na pitanje poslanika DS i nekadašnjeg ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića šta se nudi u briselskom papiru koji je ponuđen srpskoj strani.

“Ono što piše je manje od onoga što nam je Ahtisari nudio. Da li je taj papir verodostojan, da li vam je ponuđen i da li postoji jasan plan i strategija u slučaju neuspeha pregovora”, upitao je Bogdanović, koga je interesovalo i da li je u Briselu bilo reči o struji i telekomunikacijama i šta je sa razmenom oficira za vezu.

Dačić mu je uzvratio: “U vama se bori neko ko bi hteo da nešto kriitikuje, a onda na kraju kažete svi znamo šta nas čeka ako ne prihvatimo... Šta onda predlažete da prihvatimo? Lako je o tome pričati iz poslaničke klupe. Ja tamo ne razgovaram sa Tačijem, već sa skoro celim svetom”.

Dačić je precizirao i da je on tražio da se pitanje struje i telekomunikacija stavi na dnevni red, ali da niko ne pokreće ta pitanja, kao i da je dogovorena razmena oficira za vezu, a da se to, kao i formiranje Fonda za razvoj severa Kosova, još uvek nije desilo.

"Što se vi radujete izborima?"

Premijer Dačić kaže da ne vidi razlog za vanredne parlamentarne izbore, jer kako kaže, zašto bi se išlo na parlamentarne, a ne i na predsedničke izbore.

Dačić je rekao da neće biti izbora bez obziran na ishod dijalog u Briselu 2. aprila.

"Ne vidim zašto bi se išlo i ako se postigne i ako se ne postigne dogovor, a naročito ne zašto bi se išlo na parlamentarne a ne i na predsedničke izbore", rekao je Dačić.

“Na izbore se ide onda kada postoje problemi u parlamentarnoj većini i onda kada postoji opšta društvena kriza iz koje je izlaz samo u izborima. Slažem se da ponekad neke izjave koje se daju ne vode dovoljno računa o državnom i nacionalnim interesima koji su uvek važniji od stranačkih I ne vidim zašto bi se išlo na izbore ni ako se postigne, ni ako se ne postigne dogovor”, poručio je Dačić lideru LDP Čedomiru Jovanoviću.

Premijer Dačić je rekao da mu nije jasno to da se o izborima priča u trenutku kada se rešava tako važno, kosovsko pitanje. Premijer Srbije se takođe iznenadio što poslanici DS insistiraju na izborima.

“Ne znam što se vi radujete izborima! Dobro, svako ima pravo da se raduje i da se plaši. Pošto se nikada nisam ni radovao, ni plašio, tako sam i prolazio, a oni koji su drugačije procenjivali, tako su i prošli na izborima”, naveo je Dačić.

On je naglasio da izbore ne treba potcenjivati i precenjivati i da je pominjanje izbora u momentu kada se rešava ključno nacionalno pitanje neodgovorno i neozbiljno. Pitanje rekonstrukcije Vlade Srbije nije bila tema razgovora u vladajućoj koaliciji proteklih nedelja. "Nikad nismo razgovarali na temu izbora, promeni premijera, to onda nije rekonstrukcija, već izbor nove vlade. Nije dobro da to bude tema kojom se bavimo samo u javnosti", istakao je Dačić.

"Sigurno da u dnevno-političkim stvarima ima pitanja oko kojih različito mislimo, što je i noramlno, jer u suprotnom ne bismo bili u različitim strankama, ali u strateškim pitanjima nije bilo razmimoilaženja i zato ne vidim razloga da idemo na izbore", naveo je premijer Srbije.

"U dubokoj smo krizi"

Foto: Beta, arhiva
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija u dubokoj ekonomskoj krizi i da iz nje ne može da se izvuče sitnim koracima, već snažim ekonomskim razvojem.

Duboko smo u krizi i zaostali smo u nekim segmentima u odnosu na zemlje u regionu, kazao je Dačić odgovarajući na poslanička pitanja u parlamentu.

On je istakao da mere za povećanje nataliteta i otvaranje novih radnih mesta moraju moraju da budu razmatrane i analizirane i u trenutku velike ekonomske krize.

Dačić je istakao da je sadašnji nivo industrijske proizvodnje predstavlja 40 odsto onoga što što je postojalo 1989. godine.

"Ekonomisti predviđaju ekonomski rast od dva odsto ali to ne znači veliki pomak građanima koji imaju najniže plate u regionu", kazao je Dačić i konstatovao da moraju da se razmotre mogiućnosti za privlačenje stanih investitora.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić poručio je da vlada treba da pomogne i podrži domaće proizvođače, ali u procesu evropskih integracija i pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji ne sme da donosi propise koji bi se tumačili kao favorizovanje domaćih proizvođača.

"Treba da na svaki način pomognemo domaću prozvodnju, ali se moramo pridržavati određenih pravila, koje važe za sve", kazao je Ljajić.

“Osnovno pitanje o kojem još nismo ni razgovarali, iako sam o tome govorio u ekspozeu, je pitanje nataliteta i velikih problema sa kojima se Srbija u biološkom smislu suočava. Zato se u vladi analizira mogućnost koje bi to mere mogle da budu primenjene, čak i u uslovima krize, koje bi bile podsticajne u smislu olakšica za majke, porodilje…”, naveo je Dačić odgovarajući na pitanje poslanika Dragana Markovića Palme.

Naročiti problem je nezaposlenost, koju je Dačić ocenio problemom brojem jedan sa kojim se država suočava.

“Danas zaposliti svakog novog radnika jeste herojsko delo”, istakao je premijer.

Prethodno je lider JS Dragan Marković istakao da su u Srbiji ugrožena prava porodiljama i trudnicama, da je ogroman posao što je veliki problem žena koje rađaju decu nezaposleno i da se o beloj kugi u Srbiji govori samo u kampanji.

“Kada se izbori završe niko više ne spominje taj problem. Mi u Jagodini dajemo po 1.200 evra za svako rođeno dete”, poručio je Marković.

On je kao primer naveo akcize na alkoholna pića, jer je trenutno akciza za domaća pića manja od akcize za strana pića.

"Bojkot popisa smanjio sredstva za albanske manjine"

Direktna posledica bojkota popisa stanovništva od strane Albanaca na jugu Srbije jeste smanjenje određenih finansijskih sredstava za rad Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, izjavio je na toj sednici premijer Srbije Ivica Dačić.

Odgovarajući na kritike poslanika Rize Haljimija o smanjenju sredstava za rad tog tela, premijer je na početku sednice na kome sa članovima vlade odgovara na poslanička pitanja poručio da je cilj Srbije da se nastavi proces integracija Albanaca u državu i društvo i da učestvuju u svim institucijama.

"Postojale su političke grupacije koje su pozivale Albance da bojkotuju izbore i popis stanovništva, a direktna posledica je smanjenje finansijskih sredstava namenjenih Savetu", kazao je Dačić.

On je najavio da će o tome razgovarati sa predsednikom Koordinacionog tela za opštine na jugu Zoranom Stankovićem i da će biti preduzete sve mere ukoliko je rad tog tela zaista ugrožen.

"Nama je interes da se sačuva mir, bezbednost i stabilnost. Najveći problem na jugu je veliko siromaštvo i zaostalost tog kraja i to pogađa i Srbe i Albance. Sve ove stvari treba rešavati u skladu sa zakonom, ali mora da postoje jasna pravila koja će važiti za sve slučjeve i da se time izbegnu tenzije koje se mogu očekivati na jugu", napomenuo je Dačić.

Pošto je Haljimi protestvovao zbog najavljenog podizanja spomenika poginulim pripadnicima Žandarmerije u bujanovačkom selu Lučane, Dačić je kazao da on još uvek nije zvanično otkriven, imajući u vidu situaciju koja je postojala sa uklanjanjem spomenika iz centra Preševa.

"Sigurno da spomenik poginulim pripadnicima Žandarmerije ne uzmenimrava više javnost nego što to čini više od 20 spomenika poginulim pripadnicima OVK i drugim, na koje država nije reagovala 20 godina”, kazao je Dačić.

Vučić izostao zbog obaveza

Sednica Skupštine Srbije na kojoj poslanici propituju premijera i ministre o dijalogu s Prištinom uoči nove runde zakazane za 2. april u Briselu, počela je u 16 sati.

Iako je prema ranijim najavama koje su prenele agencije bilo rečeno da će sednici prisustvovati i premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Alekandar Vučić, Vučić se zbog obaveza danas nije pojavio pred poslanicima. U skupštinu nije došao ni ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Vlada je ranije u skupštinu uputila obaveštenje da sednici neće prisustvovati ministri Žarko Obradović i Mlađan Dinkić.

U Dom Narodne skupštine došli su premijer Ivica Dačić, potpredsednici vlade Suzana Grubješić, Rasim Ljajić i Jovan Krkobabić, ministari Zorana Mihajlović, Milan Bačević, Ivan Mrkić, Alisa Marić...

Poslanici posle tri meseca imaju priliku da postavljaju pitanja članovima vlade. Prema Poslovniku o radu parlamenta, sednica na kojoj ministri odgovaraju na pitanja poslanika održava se svakog poslednjeg četvrtka u mesecu od 16 do 19 sati, ako parlament u to vreme zaseda.

Poslednja sednica na kojoj su poslanici imali priliku da propituju članove vlade održana je 27. decembra prošle godine.

Premijer Dačić do sada je prisustvovao svakoj sednici na kojoj su poslanici propitivali članove vlade.

U Skupštini je prethodno završena debata o izmenama Zakona o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: