Linkevičijus: Nećemo kočiti Srbiju

Šef diplomatije Litvanije Linas Linkevičijus izjavio za Novosti da, uprkos ne baš najboljim odnosima, njegova zemlja neće biti smetnja u napretku Srbije ka EU.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 27.03.2013.

22:26

Default images

Srbija bi od jula mogla da uđe u neizvestan period evropskih integracija, čak i ako prethodno dobije datum za početak pretprijemnih pregovora za članstvo.

Na čelo EU, po principu kružnog predsedavanja, u drugom polugodištu 2013, staje Litvanija, zemlja s kojom smo poprilično zategli odnose prilikom izbora predsednika GS UN, ali i oko nekih drugih pitanja, kao što je, na primer, za Litvance neuspela privatizacija beogradske pivare, što je dosta naljutilo zvanični Vilnjus.

U intervjuu za ”Novosti”, litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus priznaje da odnosi između dveju zemalja nisu na najboljem nivou, ali i ističe da to ne bi trebalo da koči Srbiju da dalje napreduje u odnosima s Briselom.

Upitan za mišljenje da li će Srbija započeti pretpremijerne pregovore za članstvo u EU, kad Litvanija stupi na dužnost, Linkevičijus kaže:

"Želimo joj uspehu tome. Podržavamo evroatlantske integracije za sve zemlje Zapadnog Balkana. Zaista verujemo da je to pravac kojim treba da se ide. Pružaćemo Srbiji podršku, bilateralno, i kao evropsko predsedništvo u drugoj polovini ove godine. Bićemo srećni da to uradimo". Na pitanje da li to znači da će uskoro biti potpisa na SSP, litvanski ministar je rekao da je taj proces u toku. "Naša vlada je već dala svoju saglasnost. Sada je red na skupštinu. Lično sam razgovarao s liderima u parlamentu i oni planiraju da ovu temu stave na dnevni red shodno pravilima procedure. Ne nameravaju da ovaj proces veštački zaustave".

Upitan da li veruje u istinsku normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, ministar je rekao da su "svi optimisti", ali da je svestan da je teško. "Posetio sam mnogo puta region i dobro znam kakva je realnost. I, to treba uzeti u obzir. Ali mislim da je vreme da se taj problem reši".

Na pitanje da li Srbi s Kosova mogu da se nadaju bar autonomiji, rekao je da nije u poziciji da se o tome izjašnjava. "Autonomija je u principu pitanje unutrašnjeg integriteta zemalja, i mislim da to nije tema koja bi trebalo da se rešava na ovom skupu, među ministrima spoljnih poslova EU, niti na bilo kom drugom forumu. Ne bih da spekulišem o tome".

Na pitanje da li misli da Srbija treba da prizna Kosovo, Linkevičijus je rekao: "To zavisi od nje". On je dodao da bi, u slučaju da to bude uslov za članstvo u EU, priznanje bilo bolje. "Rekao sam da bi to bilo bolje, ali ne i da bi nepriznanje bilo definitivna prepreka za članstvo", izjavio je litvanski ministar za "Novosti", naglasivši da je to njegovo lično mišljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: