"Terminator" se pojavio u Hagu

Gospodar rata Ruande Bosko Ntaganda, poznat pod nadimkom "Terminator", koji se prošle nedelje iznenada predao, danas se prvi put pojavio pred sudom u Hagu.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

18:58

Default images

Ntaganda je danas pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu izjavio da nije kriv za ubijanja, silovanja, pljačku i prisiljavanje dece da budu vojnici tokom krvavih međuplemenskih borbi na istoku Konga, 2002. i 2003. godine.

Ntaganda, jedan od najtraženijih begunaca sa liste Međunarodnog krivičnog suda, neočekivano se prošle sedmice sam predao, zatraživši utočište u ambasadi SAD u Kigaliju, glavnom gradu Ruande.

U petak je prebačen za Holandiju, a danas se prvi put pojavio pred sudom u Hagu.

Prema optužnici, Ntaganda je bio na čelu pobunjenika koji su terorisali istok Konga tokom brutalnih međuplemenskih sukoba.

Novinar Asošiejted presa (AP) navodi da je Ntaganda u sudnici delovao nervozno dok je slušao šta mu se stavlja na teret. "Bio sam obavešten o ovim zločinima, ali izjavljujem da nisam kriv", rekao je Ntaganda (39) pošto mu je optužnica pročitana.

Sudija Ekatarina Trandafilova tada ga je prekinula i rekla mu da ne mora da se izjašnjava na prvom saslušanju.

Prema njenim rečima, sud će 23. septembra razmatrati kolika je snaga dokaza koje će izneti tužioci, a posle tog saslušanja sudija će odlučiti da li će postupak protiv Ntagande i formalno biti pokrenut.

Advokat Ntagande je rekao da će tražiti da njegov klijent bude na slobodi dok suđenje ne počne. Takođe se žalio da mu osoblje u pritvorskoj jedinici nije dalo dovoljno vremena da priča sa Ntagandom - naročito s obzirom na to koliko je opružnica ozbiljna. Zbog toga što je u borbi bio nemilosrdan, Ntaganda je dobio nadimak "Terminator".

Tužioci navode da je on rukovodio organizacijom Unija kongoanskih patriota i njenim oružanim krilom, Patriotskim snagama za oslobođenje Konga.

Ova formacija je 2002. i 2003. godine, prema optužnici, vodila brutalnu oružanu kampanju sa ciljem uspostavljanja političke i vojne dominacije plemena Hema u regionu Ituri na istoku Konga.

Taj region je bogat resursima, i u višemesečnim borbama za kontrolu nad njim je ubijeno oko 800 ljudi.
Foto: Beta/AP, arhiva
Tvrdi se da su pobunjenici opkoljavali i granatirali sela, a onda su išli od kuće do kuće da ubijaju žitelje vatrenim oružjem, mačetama, kopljima i noževima. Pri tome su silovali žene, pa su ih čak odvodili sa sobom da bi im služile kao seksualne robinje.

Nekadašnji vođa pobunjenika Tomas Lubenga postao je prošle godine prva osoba koju je za deset godina svog postojanja osudio Međunarodni krivični sud. Lubenga je dobio 14 godina zatvora zbog regrutovanja dece u cilju ratovanja u Ituriju, a na presudu se žalio.

Protiv "Terminatora" Ntagande prva optužnica je bila podignuta još 2006. godine, ali je on postao simbol nedodirljivosti u Africi, s obzirom na to da je redovno igrao tenis i ručavao u najskupljim restoranima u gradu Goma na istoku Konga.

Uprkos optužnici za prisiljavanje dece da budu vojnici, Ntaganda se 2009. godine pridružio armiji Konga u činu generala nakon što je mirovni sporazum omogućio njemu i njegovim ljudima da se integrišu u nacionalnu vojsku.

Međutim, Međunarodni krivični sud je prošle godine podigao novu optužnicu protiv Ntagande - ovoga puta zbog ubijanja, silovanja i pretvaranja žena u seksualne robinje - pa je mirovni sporazum ovog bivšeg gospodara rata sa kongoanskom vojskom prestao da važi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: