Vučurević: Muslimani otišli sami

Svedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević izjavio je da su Bošnjaci 1993. otišli dobrovoljno iz tog grada.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.03.2013.

17:28

Default images

Srpske vlasti u Trebinju, po Vučurevićevim rečima, samo su obezbedile vozila i osiguravale konvoje kojim su Bošnjaci prešli u Crnu Goru, kako se "ne bi dogodili zločini".

"Sve je bilo učinjeno da muslimanski narod bezbedno ode iz istočne Hercegovine i da sukoba ne bude u Trebinju... kad su muslimani dobili instrukciju SDA (Stranke demokratske akcije) da se iseljavaju iz Trebinja", posvedočio je Vučurević.

Svedok je kazao da je svakom ko je tražio, omogućio da dobije "pasoš i propusnicu i da putuje".

Karadžić (67), koji je u to vreme bio predsednik Republike Srpske, optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština u BiH, ali opština Trebinje nije obuhvaćena optužnicom.

Tužilac Alan Tiger, u unakrsnom ispitivanju, suočio je Vučurevića sa izjavama trebinjskih Bošnjaka da su otišli zbog pritisaka i pretnji, pošto im je gradonačelnik rekao da im ne može garantovati bezbednost.

Svedok je potvrdio da je stotinama Bošnjaka rekao da "ih niko ne tera", ali da im ne može garantovati bezbednost zato što su u Trebinje došle hiljade srpskih izbeglica. Napomenuo je da su mu "Srbi ubili bratića", kojeg nije mogao da zaštiti, i da su pucali i na njega.

Vučurević je izjavio da poseduje dokument kojim je generalni sekretar SDA Hasan Čengić naložio Bošnjacima da se isele iz Trebinja i da mu je taj dokument predao lokalni član te stranke.

Karadžić, koji se brani sam, dokument je prikazao u sudnici, opširno ga citirajući. Tužilaštvo je saopštilo da "nema stav" o autentičnosti tog dokumenta, s obzirom na to da Trebinje nije u optužnici protiv Karadžića.

Tužilac Tiger predočio je, zatim, Vučurevićev intervju "Srpskom oslobođenju" u kojem je 1994. rekao da "ko se uhvati s muslimanima, kao da je u kolu s đavolima", da Muslimane "ne možeš izbrojati – to je natalitet da te Bog sačuva" i da je rat u BiH "civilizacijski", protiv "nesretnog islama".

Nazivajući citate "insinuacijama", Vučurević je rekao: "Ja sam to pročitao, ali je ovo daleko od mene".

Svedok je, međutim, potvrdio da veruje da su u BiH ratovali "Srbi - poislamljeni Srbi, pokatoličeni Srbi i Srbi koji su ostali Srbi". "Jedan narod, a tri vere - to je velika nesreća", konstatovao je Vučurević.

Na pitanje tužioca o rušenju džamija u Trebinju, Vučurević je odgovorio da je bilo "rušenja na sve strane, po principu rušite vi moje, rušim ja vaše", ali da to nije bilo organizovano i da vlasti to nisu odobravale.

Kao dokaz, naveo je da je katedrala u centru Trebinja ostala netaknuta, zato što "nije bila srušena srpska pravoslavna crkva u Dubrovniku".

Upitan da li je izjavio da će izgraditi "stariji i lepši Dubrovnik", posle granatiranja 1991, Vučurević je kazao: "Gospodo, Hrvati su srušili stari most na Neretvi (u Mostaru)... Kad su ih pitali zašto, oni su rekli: 'Napravićemo stariji, novi most'... Kad su mene pitali, ja sam u šali rekao: 'Napravićemo mi stariji, novi Dubrovnik'. To nije ozbiljno".

Karadžić se Vučureviću zahvalio za svedočenje i za "čuvanje komšija muslimana" u Trebinju.

Proces Karadžiću, optužnom i za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95. godine, biće nastavljen sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: