Maturanti vole Legiju i Karleušu

Beograd -- Istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuje da su mladima u Srbiji idoli Dačić, Legija, Gadafi, Karleuša i Hemingvej, piše “Danas“.

Izvor: Danas
Podeli

Maturanti srednjih škola u Srbiji najveću netrpeljivost osećaju prema Albancima, Romima i Hrvatima, a najbolje prihvataju Ruse, Makedonce i Crnogorce.

Uglavnom nemaju ništa protiv toga da osoba druge nacionalnosti bude njihov komšija, prijatelj ili drug iz razreda, ali velikom broju maturanata nije drago da im to bude nastavnik, profesor ili vodeći političar.

Kako prenosi “Danas“, najveći otpor kod mladih se javlja pri pomisli o sklapanju braka sa osobom druge nacionalnosti.

Netrpeljivost je najmanje izražena kod maturanata u Vojvodini, dok je najjača u regionu Beograda, pokazuje istraživanje Bojane Subašić i Bogdane Opačić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, u kome je učestvovalo 1.733 učenika četvrtog razreda srednjih škola iz 25 gradova u Srbiji.

Idoli maturantima na prvom mestu su estradne ličnosti (domaći i strani pevači, strani glumci i manekenke) i sportisti, a mladi sve češće kao uzore vide članove svoje porodice, prijatelje ili profesore, iz čega se može zaključiti da “biti popularan i moćan“ više nisu najcenjenije osobine, rečeno je na predstavljanju istraživanja.

Anketa pokazuje da, pored osoba iz privatnog života, mladi najviše cene muzičare Boru Đorđevića, Marčela i pevačicu Jelenu Karleušu.

Maturanti s tradicionalističkim stavovima kao svoje idole češće navode političare, istorijske ličnosti, vojskovođe, ali i ime bivšeg komandanta JSO i služi maksimalnu kaznu zatvora. Maturanti tako spominju Ivicu Dačića, Milorada Ulemeka Legiju, Gadafija, Putina, Tita, Dragoljuba Mihailovića, ali i Teslu.

S druge strane, srednjoškolci s netradicionalnim ili blagim tradicionalističkim stavovima cene umetnike kao što su Hemingvej, Milorad Pavić, Gogen, Agata Kristi, dok od političara i istorijskih ličnosti poštuju Tita, Napoleona, Gadafija, Gandija i Zorana Đinđića.

Slobodno vreme srednjoškolci najviše provode u druženju, izlascima, gledanju televizije i na internetu, a najređe posećuju ustanove kulture.

Van školskih aktivnosti, maturanti najčešće pročitaju do tri knjige godišnje. Više od osam knjiga godišnje pročita tek svaki deseti maturant tradicionalnističkih uverenja, dok je taj procenat tri puta veći kod netradicionalno orijentisanih maturanata.

Učenici srednjih škola u Srbiji posećuju godišnje do tri kulturna događaja, uglavnom koncerte narodne i pop-rok muzike, i biblioteke.

Samo 28 odsto maturanata se bavi nekom vrstom umetnosti (najviše muzikom i slikarstvom), dok 72 odsto ne učestvuje u kulturnoj produkciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu