Šta je DRI otkrila u Srbijagasu

U izveštaju za poslovanje u 2011. DRI je ustanovila da je u Srbijagasu, mimo zakona o javnim nabavkama, potrošeno skoro 46 milijardi dinara.

Izvor: B92

Subota, 23.03.2013.

17:01

Default images

Revizori su utvrdili da, između ostalog, Srbijagas uvozi gas bez zaključenog spoljnotrgovinskog ugovora.

Protiv direktora Dušana Bajatavića najavljeno je pokretanje prekršajnog postupka, a u Srbijagasu obećavaju da će ispraviti nepravilnosti.

Izveštaj državnih revizora o poslovanju Srbijagasa pripreman je dugo, a to nije bio lak posao. Kako kažu revizori, potrebne papire dobijali su na kašičicu, što je otežavalo njihove pokušaje da utvrde kako su u tom preduzeću trošene pare. Ustanovljene su brojne nepravilnosti, a samo u oblasti javnih nabavki, Srbijagas je zaključio ugovore u ukupnoj vrednosti od 22,5 milijarde dinara, a da nije sproveo zakonom predviđene postupke javne nabavke.

Najveće stavke u toj sumi predstavljaju:

- kredit u vrednosti 11,87 milijardi dinara,

- ugovori o izgradnji gasovoda - 10,1 milijarda dinara,

Preostala vrednost se odnosi na nabavke čeličnih cevi, advokatske usluge i slično.

- Što se tiće podele dobiti, revizori se nisu uverili ni u opravdanost ulaganja 112 miliona dinara u košarkaški klub Vojvodina Srbijagas.

- To preduzeće je u 2011. godini zaposlenima, za nagrade i usavršavanje, podelio 98 miliona dinara dobiti, pre nego što je dobilo saglasnost Vlade.

- Konsultantskim kućama "Ces Mekon" i "Dilojt" je plaćeno 40 miliona dinara, iako nema dokaza da su izveštaji i urađeni.

- Na reklame "Srbijagas" je potrošio oko 50 miliona dinara, a za reprezentaciju - 28 miliona dinara.

Zanimljiv je i podatak da Srbijagas plaća "penale" na neiskorišćeni deo kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, i to je u 2011. godini iznosilo skoro 50,5 miliona dinara.

To što su najveće nepravilnosti uočene u javnim nabavkama, za Nemanju Nenadića iz Transparentnosti Srbija, nije iznenađenje, jer je to bila česta praksa u javnim preduzećima.

Sve primedbe iz revozorskog izveštaja, u Srbijagasu, vide kao, kako se navodi u njihovom saopštenju, odličnu analizu i podlogu za unapređenje procesa rada i procedura odlučivanja. Spremni su da u zakonskom roku od 90 dana otklone sve nepravilnosti na koje ukazuje državni revizor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: