Poziv upomoć zlostavljane devojke

Potresan video klip na kome se vide fotografije zlostavljane devojke i njen poziv upomoć proširio se po društvenim mrežama i portalima u regionu.

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2013.

04:47

Default images

Snimak koji je na Jutjub postavio korisnik "fero061982" izazvao je polemike o porodičnom nasilju i položaju žrtava, ali i o autentičnosti snimka.

Na videu "Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini života" prikazano je 365 fotografija devojke, koja je na početku nasmejana, a zatim slede fotografije sa modricama, podlivima, jezivim ranama i tragovima davljenja.

Devojka na kraju videa drži papir sa ispisanom porukom: "Pomozite mi. Ne znam da li ću dočekati sutra", dok u opisu snimka piše "Godina u kojoj sam bila zlostavljana. Molim vas pomozite mi".

Svi pokušaji da se kontaktira korisnik "fero061982", kome je ovo jedini postavljeni video na Jutjubu, završili su se bezuspešno, a među komentarima brzo se pojavila tvrdnja da je u pitanju montiran, očigledno kvalitetan spot, za neku kampanju koja ukazuje na problem nasilja nad ženama.

Autentičnost snimka nisu mogle da potvrde ni organizacije koje se bave žrtvama porodičnog nasilja.

Snimak je tokom večeri postavljen na još nekoliko mesta na Jutjubu, osvanuo je, osim na medijskim portalima u Srbiji i u regionu, i na nekim stranim sajtovima i forumima.

Među onima koji ga komentarišu ima i korisnika Jutjuba iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Španije...

Alarmantni podaci o nasilju

Inače, pre nekoliko dana objavljeni su alarmantni podaci o porodičnom nasilju u 2013. godini u Srbiji - u januaru i februrau ubijeno je 11 žena i dvoje dece u porodičnom nasilju.

Ukoliko se nastavi taj nasilni trend, 2013. godina bi mogla da bude upamćena po crnom rekordu sa dvostruko više žrtava porodičnog nasilja nego prethodnih godina.

U prošloj godini u porodičnom nasilju u zemlji je ubijeno 29 osoba, a 42 žene koje su boravile u sigurnoj kući izjavile su da bi bile ubijene da nisu bile sklonjene.

- Savetovalištu protiv nasilja u porodici su se tokom prošle godine obratile 3.964 žene. U 2011. godini imali smo 5.440 prijavljenih žena koje su tražile da im se pomogne – navela je koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević i istakla da iako je većina zlostavljanih žena iz siromašnih sredina, to nije pravilo.

Žrtve nasilja koje se obrate Savetovalištu protiv nasilja u porodici smeštaju se u sigurne kuće. U Beogradu postoje tri, kapaciteta po 25 osoba. Od početka godine u njima je prihvaćeno 36 žena i 32 dece.

Sigurne kuće postoje još u Pančevu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Somboru, Smederevu, Kragujevcu, Nišu, Valjevu i Šapcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: