"Vučić da spreči krah pregovora"

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković pozvao je prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da spreči krah dogovora Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.03.2013.

19:29

Default images

Drašković je izjavio da nije optimista po pitanju briselskih dogovora, da je dijalog "očigledno u opasnosti" i pozvao je Vučića da se maksimalno uključi i "spreči krah briselskih dogovora".

"Nisam optimista da će doći do dogovora. Očigledno je da da je briselski dijalog u opasnosti na pola koraka od sporazuma, a u Beogradu se opet razmahala takozvana patriotska stara retorika, stari ultimatumi, povlačenje crvenih linija i udaranje u zid. To može da proizvede opasne posledice i za Srbiju i Srbe na Kosovu", ukazao je Drašković gostujući na RTS-u.

Prema njegovim rečima, ukoliko ovaj dijalog propadne, drugog dijaloga neće biti. On je ocenio da će za njegov prekid biti optužena samo Srbija.

"I ne samo da ćemo izgubiti datum za početak pregovora sa EU, nego će biti i presečeno strateško kretanje ove države ka Evropi", kazao je Drašković.

Drašković je rekao da je Vučić, koji je šef vodeće partije i u vladi i državi, taj koji mora i može da spreči krah briselskog dijaloga i da je ovo "poslednji trenutak da pokušamo sve da se ne desi krah".

Vučić je "jedina preostala politička figura i autoritet koji mora na svoja leđa da preuzme ovaj rizik" i ne sme da "dozvoli izvesni crni scenario i po Srbiju i Srbe na Kosovu ako dođe do kraha pregovora", podvukao je Drašković.

Drašković je rekao da nam je Kosovo oteto i da "realnost kaže da je već sada država", podsetivši da je presudom Međunarodnog suda pravde rečeno da proglašenje kosovske nezavisnosti nije protivno ni povelji UN, ni međunarodnom pravu, ni rezoluciji 1244 SB UN.

"Podržao sam one trenutke istine kada je o Kosovu nedavno govorio Dačić, odnosno kada je govorio 'lažemo vas već 13 godina da je Kosovo naše i kada u usta nametnemo da je Kosovo deo Srbije'. E, taj Dačić je preko noći, ne znam pod čijim pritiskom, promenio ploču i sada priča neke druge stvari. Kaže da Srbi na Kosovu u Zajednici srpskih opština moraju da dobiju zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast i policiju", kazao je Drašković.

On je dodao i da Dačić ovim traži atribute države na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: