Dačić: Nema referenduma KiM ili EU

Premijer Ivica Dačić kaže da sada niko ne razmišlja o referendumu "Kosovo ili Evropska unija", i dodaje da se nikakav dokument o ZSO nije našao u Briselu.

Izvor: B92

Nedelja, 17.03.2013.

14:55

Default images

Srpski premijer naglašava da je zabrinut za ishod pregovora, da Vlada radi otvoreno i da dokumenti koji se pojavljuju u medijima nisu autentični. Kako kaže, objavljivanje takvih informacija predstavlja puštanje "probnih balona".

Kosovo i dalje kao jedan od najvećih problema, ali Beograd ne odustaje. Ivica Dačić kaže da Srbija ostaje u pregovorima, jer je važno da se dođe do nekog dogovora.

Beograd će u narednim danima imati pojačanu aktivnost. Centralno pitanje ostaje nadležnost Zajednice srpskih opština. Dačić je izjavio da navodni sporazum o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji koji se pojavio u medijima nije autentičan, i naveo da se nikakav dokument niti zvaničan papir nije našao na pregovaračkom stolu u Briselu, niti je ponuđen od visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Dačić je, posle svečane akademije povodom pogroma 17. marta 2004. godine, rekao novinarima da je svaka priča o tom sporazumu i analiziranje njegovih tačaka apsolutno besmislena, jer on ne postoji.

Objavljivanje tog navodnog sporazuma Dačić je nazvao "probnim balonom", i pozvao da se to ne radi, ali nije odgovorio na pitanje ko konstruiše takve stvari u javnosti.

Upitan da li će možda biti održan referendum - Kosovo ili Evropska unija, ukoliko pregovori zapadnu u ćorsokak,

"Ne mislim da bilo ko razmišlja o referendumu u ovom trenutku, sada je najvažnije da se dođe do nekog dogovora", rekao je Dačić.

On je, međutim, rekao da je postizanje dogovora neizvesno, jer ne vidi da bi kosovski premijer Hašim Tači pristao na izvršna ili zakonodavna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, a "za nas je neprihvaltljivo da pristanemo na zakone Kosova".

Premijer Dačić je najavio "uzavrelu diplomatsku aktivnost u narednim danima" i naglasio da Srbija ostaje u dijalogu.

"Mi ne odlazimo od pregovaračkog stola", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje dokle će Srbija ostatati u dijalogu, odnosno šta bi moglo da dovede do toga da se povuče iz tog procesa.

"To što mi nećemo da prihvatimo svako rešenje ne znači da ćemo mi da odemo. Naprotiv, ja ne vidim drugi način da se dođe do nekog rešenja osim stalnog insistiranja na dogovoru", zaključio je Dačić.

Hodžaj: Predlog sporazuma ne postoji

Informacije o postojanju sporazuma o regionalizaciji severa Kosova, negirao je i ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj.

On je rekao da će odnosi na severu biti regulisani prema rešenjima u Ustavu Kosova.

“Ne postoji nikakv predlog pisanog sporazuma između Prištine i Beograda u vezi sa regionalizacijom severa Kosova, rekao je Hodžaj, preneo je radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, Priština nikada nije dobila bilo kakav predlog sporazuma o čemu su pisali pojedini beogradski mediji.

“Sva rešenja za sever su unutar Ustava i zakona na Kosovu”, izjavio je Hodžaj isključujući, kako se navodi, mogućnost postojanja dokumenta o stvaranju autonomnog regiona na sever Kosova.

Današnji "Blic" objavio je da postoji sporazum prema kome se predviđa da sever Kosova umesto zajednice opština bude evropska regija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: