Ubrzo plan oživljavanja juga Srbije

Premijer Ivica Dačić rekao je u Nišu, na sastanku s predsednicima opština i gradonačelnicima juga Srbije, da je razvoj tog dela zemlje državni projekat.

Izvor: B92

Subota, 16.03.2013.

18:04

Default images

On je rekao da plan oživljavanja treba da bude završen za mesec dana, a o prvim rezultatima razgovaraće se za šest meseci.

Pitanje razvoja juga Srbije ili Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga postalo je prioritet zbog "najgorih ekonomskih parametara koji postoje u Srbiji i velikog strateškog značaja tog područja", rekao je premijer.

Dačić je kazao da taj plan ne podrazumeva rešavanje pojedinačnih problema svake lokalne samouprave, već strategiju koja će ukazati koje su šanse juga Srbije, u kojim oblastima i kako ih na najbolji način iskoristiti.

"Srbija će biti jaka, ako svi njeni delovi budu jaki", rekao je je Dačić i ukazao na neophodno jedinstvo u sprovođenju dogovorene strategije i velikih projekata na jugu Srbije od svih, nezavisno kojim partijama pripadaju.

Dačić je predsednike opština pitao da li žele da se tako radi, jer bi u suprotnom, kako je rekao uz osmeh, mogao jedino da im "pomogne osnivanjem zajednice opština".

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović je rekla da je stanje na jugu alarmantno i navela da je privredni rast na u tom delu zemlje 2011. godine bio minus 6,9 odsto, i zapitala šta bi značilo za Srbiju da je taj rast bio makar pozitivan.

U razvoju juga Srbije, kako je rekla, koji nije trošak za Srbiju, mora postojati konsenzus, a nosioci razvoja moraju biti Niš i centri u okruzima juga Srbije.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević je kazao da su "krovni ciljevi" tog ministarstva povećanje agrarnog budžeta, investicije u poljoprivredu i predvidljivost proizvodnje.

"Važne su ideje, a novac je moguće naći", poručio je Knežević, ukazujući na već postojeće mogućnosti korišćenja podsticajnih sredstava i mogućnost za dobijanje bespovratnih sredstava u zajedničkom projektu sa Danskom.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović je rekao da spremno treba dočekati mogućnost korišćenja sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj namenjenih sanaciji školskih objekta.

Sastanku s predsednicima opština i gradonačelnicima prisustvovali su privrednici tog dela Srbije, koji su poručili da je za preokret potrebna dobra strategija.

Privrednik Dragan Tomić iz "Simpo" Vranja je rekao da je preokret moguć, ali da to zavisi od strategije, kao i kadrova koji moraju da budu hrabri i ljudi od znanja.

On je naveo primer kako se razvio jug Italije postajući region sa jakom industrijom nameštaja, a zatim zapitao zašto Niš ne bi mogao da bude mesto proizvodnje automobila na električni pogon, imajući u vidu tradiciju tog grada u oblasti elektronike.

Jug Srbije je područje odakle se svakog dana iseli 37 stanovnika, a u pet okruga živi 13 odsto ukupnog stanovništva zemlje. Stopa nezaposlenosti iznosi 44,8 odsto, a od 2001. godine svaki drugi radnik je izgubio posao, dok zaposleni imaju niže zarade od proseka u Srbiji.

U 2012. godini prosečna zarada na jugu iznosila je 27.000 dinara, dok je prosek u Srbiji bio 41.000 dinara.

"Propise ne treba donositi ishitreno"

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić osvrnuo se danas na medijsku situaciju u Srbiji, ocenivši da propise u toj oblasti ne treba donositi ishitreno i na način koji bi stvarao konflikte u društvu.

"Postoje veliki pritisci iz međunarodne zajednice kada je reč o primeni nekih propisa koji jesu možda propisi koje treba primeniti u daljem procesu približavanja EU, ali primer mleka i aflatoksina je pokazao da kada trčite ispred rude nastaju određeni problemi", rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje novinara koji se interesovao za sudbinu Niške televizije.

Dačić je kazao da nije upućen u tu temu, ali da je načelno zadatak vlade da pomaže društvu i građanima u sadašnjim teškim uslovima, tako što će društvenim dogovorom rešavati probleme saglasnošću svih faktora koji su bitni u pojedinoj oblasti.

"Tako smo se, i kada je reč o medijskim zakonima, trudili da u tome učestvuju medijska udruženja, zajedno sa ministarstvom koje se time bavi. Važno je da u toj obasti bude ravnopravan tretman svih delova Srbije", rekao je Dačić.

Niška televizija, čiji je osnivač lokalna samouprava, poslednjih meseci upozorava na tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi i insistira da dobije status regionalnog javnog servisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: