Papa: Siromašna crkva za siromašne

Vatikan -- Papa Franjo poručio je da želi "siromašnu crkvu za siromašne" i da je svoje ime izabrao po svetom Franji Asiškom, "siromašnom čoveku i čoveku mira".

Izvor: Tanjug
Podeli

U obraćanju nekoliko hiljada predstavnika svetskih medija u Vatikanu, papa je rekao da je ime izabrao po svetom Franji koji se odrekao bogatstva kako bi pomogao siromašnima.

"Kako bih želeo siromašnu crkvu za siromašne!", rekao je papa, čije je obraćanje propraćeno aplauzima. Otkako je izabran u sredu, papa je jasno stavio do znanja da se zalaže za drugačije papinstvo nakon ostavke pape Benedikta prošlog meseca.

Noć kada je izabran odrekao se papske limuzine i putovao autobusom sa kardinalima koji su ga izabrali. Sledećeg dana vratio se u hotel gde je odseo pre konklave i insistirao da plati račun.

U drugom delu svog obraćanja na italijanskom, papa je rekao da katolici treba da upamte da je Isus centar crkve, a ne papa. On je rekao da crkva, poput bilo koje druge institucije ima "vrline i mane" i pozvao novinare da se u svom radu usresrede na "istinu, dobrotu i lepotu", prenose agencije.

Ceremonija ustoličenja pape Franje biće održana u utorak, a prisustvovaće predstavnici 180 država, kao i pravoslavni crkveni dostojanstvenici - patrijarh Vartolomej, mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Svet

Mandela "sve bolje i bolje"

Johanesburg -- Bivši predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela koji je primljen u bolnicu zbog plućne infekcije sve je bolje i bolje, objavilo je predsedništvo.

Svet nedelja 31.03. 22:18 Komentara: 4

CAR: Pobunjenici formirali vladu

Bangi -- Samoproglašeni predsednik Centralnoafričke Republike Mišel Ðotodija, odredio je sastav prelazne vlade, u kojoj ima pet ministara, među njima i ministra odbrane.

Svet nedelja 31.03. 21:58 Komentara: 0
strana 1 od 332 idi na stranu