"Moguć dogovor Dačića i Tačija"

Dačić i Tači mogu da postignu dogovor u dijalogu, "ali to zavisi od toga da li ćemo naći rešenja za neke ozbiljne probleme koje imaju", kaže Ketrin Ešton.

Izvor: Beta

Subota, 16.03.2013.

10:27

Default images

Visoka predstavnica EU je, govoreći na Briselskom forumu koji okuplja istaknute političke ličnosti Evrope i SAD, naglasila da je u Prištini i Beogradu razgovarala s tamošnjim čelnicima vlasti i prvacima opozicionih političkih stranka i podvukla da smatra da "među njima postoji istinska volja da se to ostvari".

"Ja ću učiniti sve što mogu da oni u tome uspeju", naglasila je Eštonova.

Na pitanje zašto daje malo intervjua i zašto je vidljivo uzdržana od javnih izjava o pregovorima, odgovorila je da o dijalogu Beograd-Priština "namerno malo javno govori", jer "mediji u Prištini i Beogradu na svoj način tumače ono što ja kažem".

Takođe, rekla je da "veoma uvažava premijere Tačija i Dačića koji su hteli da sednu za sto i sastanu se šest puta", kao i da je dijalog Beograd-Priština svrstala među ključne aktivnosti u sklopu zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, koji takođe učestvuje na forumu, rekao je da ima razloga za optimizam u vezi sa evropskim integracijama, jer je tokom poslednjih osam meseci učinjen veliki napredak u dijalogu sa Prištinom.

"Napori koje predsednik Tomislav Nikolić i Vlada čine u vezi rešavanja odnosa sa Prištinom su tema o kojoj se govori na gotovo svakom panelu. Dok god razgovori traju, ima razloga za optimizam", rekao je on.

Tadić: Eštonova me uverila da je dogovor moguć

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić se u razgovoru sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom na marginama Briselskog foruma založio da Savet ministara Unije na samitu u junu Srbiji odredi početak pregovora o pristupanju.

Kako se navodi u saopštenju DS, čiji je Tadić počasni predsednik, on je na marginama foruma, koji se danas završio, imao niz sastanaka sa najvišim evropskim funkcionerima.

Tadić se osim sa Rompejom i Ešton sastao i sa predsednikom Estonije Tomasom Hendrikom Ilvesom, kao i sa ministrima spoljnih poslova Švedske Karlom Biltom, Slovačke Miroslavom Lajčakom i Letonije Edgarsom Rinkevičsom.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Briselu da mu je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton prenela uverenje da je nagodba Beograd-Priština oko Kosova moguća i naglasio da je približavanje Srbije članstvu u Evropskoj uniji važno i zato što jača položaj Srbije oko Kosova.

Tadić je to rekao novinarima na "Briselskom forumu", gde je razgovarao s Ketrin Ešton i drugim istaknutim političkim ličnosti Evrope i Amerike, naglasivši da se nada da će vrh srpske vlasti doći do rešenja za Kosovo i da je ključno pitanje šta će pravno biti i kakva će ovlašćenja imati željena zajednica srpskih opština.

On je naglasio da je u tome "veoma važan stav SAD, jer one imaju najveći uticaj na odluke Albanaca na Kosovu i Metohiji" i da bez blagonaklonog, konstruktivnog stava SAD nije moguće pronaći rešenje na Kosovu i Metohiji.

"Zato Srbija mora da ide prema SAD ubeđujući ih da i oni pronađu svoj interes u tom budućem rešenju, da srpski predlog ugradi i američke interese budući da je to jedini način da nađemo održivo rešenje", istakao je Tadić.

Bivši predsednik Srbije je rekao da mu je "drago da takve stavove naša vlada ugrađuje u svoju politiku". On je, ipak, upozorio i da "postoji bojazan da se do rešenja ne dođe", jer su primetni različiti stavovi predsednika Nikolića i premijera Dačića oko toga dokle se stiglo u pregovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: