Dačić: Razvoj juga prioritet

Premijer Ivica Dačić poručio je u Nišu da je za Vladu Srbije ekonomska obnova i razvoj juga zemlje jedan od prioritetnih strateških interesa.

Izvor: B92

Subota, 16.03.2013.

09:31

Default images

Predsedik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je, jer nastavak siromašenja i depopulizacije tog dela države može imati katastrofalne posledice po Srbiju.

Dačić je na sastanaku predstavnika vlade i lokalnim zvaničnicima i privrednicima, istakao da se jug Srbije može razviti samo velikim strateškim projektima koji bi podstakli napredak čitavog kraja.

"Ako ne dođe do promene ponašanja, Srbija neće više razgovarati samo o problemima na Kosovu ili opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, nego ćemo imati sve prazniju teritoriju i to će za Srbiju biti katastrofalno", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nema jake Srbije ako je njen jug, kao "najpatriotskiji" deo teritorije, nerazvijen.

"Dok ovde govorimo o jedinstvu Srbije i patriotizmu, drugi krajevi Srbije imaju pokrajine, regione, predstavništva u Briselu, koriste pare iz evropskih fondova i bogatiji postaju još bogatiji a siromašni još siromašniji", reko je Dačić, i upozorio da zato svih pet okruga juga Srbije, bez obzira na političku pripadnost gradonačelnika, moraju da artikulišu zajedničke interese i predloge i da ih realizuju uz pomoć vlade.

Dačić je, na sastanku koji je u niškom Narodnom pozorištu okupio nekoliko stotina učesnika, poručio lokalnoj vlasti i privrednicima da na najbolji način moraju da iskoriste činjenicu da je ova Vlada Srbije strateški opredejena za razvoj juga zemlje.

"Jesmo u pozorištu, ali nismo ovde da se igramo ili lažemo jedni druge. Prosto jug Srbije mora da se razvije, ili za 50 godina nećemo imati ovde o čemu da pričamo", upozorio je Dačić.

Premijer je, citirajući poražavajuće statističke podate o demografiji i ekonomiji juga Srbije, zaključio da se ne može više dozvoliti da strateški najznačajniji deo zemlje bude na dnu društvenog i ekonomskog razvoja.

Dačić je istakao da mu je cilj da se posle današnjeg sastanka i razmene infomacija sve vladine institucije uključe u pravljenje strategije razvoja juga Srbije kako bi se prekinuli negativni trendovi.

Sastanku prisustvuju ministri Verica Kalanović, Goran Knežević i Žarko Obradović, kao i državni sekretar u Ministarstvu finansija i ekonomije Dragijana Petrović-Radonjić i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

Kalanovićeva: Situacija katastrofalna

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović poručila je u četvrtak da je jugu Srbije, kao najsiromašnijem delu zemlje, potrebna podrška svih nadležnih institucija, ali i privrednika, medija i građana.

Kalanovićeva je, na predstavljanju rezultata sveobuhvatne analize pod nazivom "Jug Srbije - najsiromašniji deo" na 20. Biznis forumu na Kopaoniku, istakla da taj deo zemlje traži dodatnu pažnju vlade i svih građana, jer je tamo, kako je naglasila, situacija katastrofalna.

Najavljujući da će se Dačić i ona u Nišu sastati s predstavnicima svih 28 lokalnih samoprava sa juga Srbije, Kalanovićeva je istakla da na merama za rešavanje problema na jugu Srbije rade premijer Srbije i ministarstva finansija, regionalnog razvoja i poljoprivrede.

Ministarka je iznela podatak da u nekim opštinama tog dela zemlje odlazak stanovništva čak do pet puta veći od republičkog proseka.

"Ne samo kroz sintagme 'što južnije to tužnije', nego i kroz neprekidno demografsko pražnjenje, ovaj deo traži dodatnu pažnju. Da je ljudima tamo teško govori činjenica da se ovaj deo najviše prazni. Na jugu Srbije je dramatično pražnjenje, koje je i po četiri, pet puta veće od proseka u nekim područjima", rekla je Kalanovićeva.

Jug Srbije, kako je navela, čini 28 jedinica lokalne samouprave i pet upravnih oblasti čiji su centri u Nišu, Vranju, Leskovcu, Pirotu i Prokuplju, a taj deo Srbije zauzima oko 16 odsto teritorije Srbije i učestvuje sa 7,5 odsto ukupnog udela u BDP-u.

U tim opštinama živi više od 930.000 stanovnika što predstavlja 13 odsto od ukupnog broja stanovnika Srbije, a područje juga Srbije se smanjuje godišnje za veličinu opštine Merošina, odnosno svaki dan taj deo Srbije ima 37 stanovnika manje.

Procenat mladih na jugu Srbije koji prekidaju školovanje je, prema njenim rečima, sedam puta veći nego u ostalim delovima zemlje, broj zaposlenih na jugu Srbije je smanjen za više od četvrtine u poslednjih 10 godina, a smanjivao po prosečnoj godišnjoj stopi od 2,7 odsto.

Broj zaposlenih opada u svim opštinama na području juga Srbije, rekla je Kalanovićeva, a najteža situacija je u opštinama Crna Trava, Trgovište i Lebane, gde je broj zaposlenih smanjen za 47 odsto u odnosu na 2002. godinu.

Stopa zaposlenosti u tom delu Srbije je ispod republičckog proseka (24,3 odsto) i iznosi 18 odsto, prosečna nezaposlenost je 44,8 odsto, dok sve opštine na jugu Srbije u proseku imaju niže zarade od republičkog nivoa: prosečna zarada u Beogradu iznosi 56.609 dinara, a u Pirotskoj oblasti je niža za 24.000 i iznosi 32.508 dinara.

Prema rezultatima analize, na 345 stanovnika na jugu Srbije dolazi jedan lekar, a alarmantan je i podatak da je u čak 14 opština tog dela zemlje dostupnost zdravstvenih usluga građanima niža od 60 odsto republičkog proseka.

Rezultati analize govore i da je na jugu Srbije 2011. godine poslovalo ukupno 8.806 privrednih društava koja su zapošljavala 80.000 radnika.

Prema podacima analize, svega 40,5 odsto lokalnih kategorisanih puteva ima savremeni kolovoz dok su ostali zemljani ili makadamski. Takođe, postoje problemi i s komunalnom infrastrukturom, pa je na javni sistem vodosnabdevanje priključeno 58 odsto stanovništva, dok je na kanalizaciju priključeno svega 43 odsto stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: