Papa i Kameron: Čiji su Foklandi?

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da,"uz sve uvažavanje" nije saglasan s tvrdnjom novog pape Franje da Foklandska ostrva pripadaju Argentini.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.03.2013.

18:05

Default images

Argentinski mediji su citirali reči pape, nekadašnjeg nadbiskupa Buenos Ajresa, kako govori novinarima 2011. godine - "Foklandska ostrva su naša".

"Očigledno je da se ne slažem sa njim, uz sve uvažavanje", rekao je Kameron novinarima u Briselu, podsećajući na nedavni referendum na kome je 99,8 odsto Foklanđana glasalo za to da ostanu britanska prekomorska teritorija, prenosi AFP.

"Na Foklandima je održan izuzetno jasan referendum i smatram da je njegov rezultat poruka svima u svetu da je narod ovih ostrva veoma jasno izabrao onu budućnost koju želi", kazao je Kameron.

Argentina je izvršila invaziju na Foklandska ostrva 1982. godine, posle čega je usledio kratkotrajni krvavi rat sa Velikom Britanijom oko ostrva, koji je završen tako što je britanska jedinica za specijalne operacije isterala argentinsku vojsku.

Argentina je počela intenzivnije da se zalaže za suverenitet nad ostrvima posle otkrića naftnih rezervi u teritorijalnim vodama nedaleko od ostrva koja su od argentinske obale udaljena oko 400 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: