Dačić: Još bez dogovora s Prištinom

Premijer Dačič izjavio u Briselu da još nema suštinskog napretka u dijalogu s Prištinom i da nisu tačni medijski navodi da je sporazum u načelu već dogovoren.

Izvor: Beta

Petak, 15.03.2013.

00:17

Default images

"Ja bih voleo da je tako, ali sporazum nije postignut", rekao je Dačić i dodao da "nije primetio da se Priština mnogo pomerila od svog početnog stava.

Podsetivši da tokom dosadašnjih susreta s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem Priština nije odstupila od svog stava da zajednica srpskih opština na Kosovu ne treba da ima izvršna i zakonodavna ovlašćenja, Dačić je rekao da se nada da će sledeća runda dijaloga s Tačijem biti održana 20. marta u Briselu, kao što je najavljeno.

"Ketrin Ešton ima jedan princip, a to je da ne želi da se okupljamo bez nade da ćemo se nešto dogovoriti, a ja se slažem sa tim", rekao je premijer.

Podsetimo, premijer je za "Novosti" izjavio da će Priština teško popustiti jer ima podršku SAD. On je rekao i da u EU misle da će Srbija uraditi sve za datum.

"Blic" piše, pozivajući se na izvore u EU, da je Brisel već napravio formulu za rešenje pitanja Zajednice srpskih opština, a da su ostale samo finese. Kako piše ovaj list, Priština će na srpske opštine prenositi nova ovlašćenja, dok će srpske opštine prenositi na Zajednicu srpskih opština, u čiji će sastav ući četiri opštine sa severa i šest sa juga Kosova.

Goran Bogdanović, funkcioner DS, rekao je da je predlog EU o rešenju za Zajednicu srpskih opština na severu KiM sasvim neprihvatljiv za srpsku zajednicu.

"Uskladićemo propise s EU"

Premijer Dačić izjavio je nakon susreta sa više evropskih komesara da Srbija ne treba da čeka početak pregovora o pridruživanju da bi uskladila svoje propise sa Evropskom unijom, već da zakone i propise treba da uskladi s evropskim već sada tako da kad pregovori počnu "imamo Srbiju pripremljenu za ulazak u EU".

U delegaciji su potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

Dačić je danas zajedno s ministrom Rasimom Ljajićem razgovarao i s komesarom za trgovinu Karelom Guhtom, pre svega o posledicama koje će ulazak Hrvatske u EU imati na trgovinske odnose dve zemlje.

"Razgovarali smo kakve će biti carinske stope, a tražićemo i veće kvote za šećer", rekao je premijer.

Dačić se danas sastao i sa komesarkom za obrazovanje i kulturu Andruom Vasiliu, kao i sa komesarom za zaštitu životne sredine Janezom Potočnikom, a na kraju posete Briselu izjavio je da planira da tokom sledećih sedmica razgovara sa ostalim evropskim komesarima, kako bi se izbeglo da dijalog sa Prištinom zaseni ostale teme vezane za evropske integracije Srbije.

"Dijalog je ključno pitanje, ali treba razgovarati i o ostalim temama koje su važne za život građana", naglasio je on.

"Aflatoksin u mleku zbog neusklađenih standarda"

Premijer i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović upoznali su komesara EU za zdravlje i zaštitu potrošača Tonija Borga sa problemom aflatoksina u mleku, pri čemu je Dačić novinarima nakon susreta izjavio da je upravo taj problem očigledna posledica neusklađenosti propisa.

Pojasnivši da su propisi Srbije o dozvoljenoj količini aflatoksina u hrani za ljude bili na evropskom nivou, ali ne i propisi o hrani za stoku, on je najavio da će Srbija uskoro dobiti nacionalnu referentnu labaratoriju za testiranje hrane kako bi se ova vrsta problema eliminisala.

Do pojave aflatoksina u mleku u Srbiji došlo zbog neusklađene brzine primene evropskih propisa za ljudsku i stočnu hranu i naglasio da je o tome danas izvestio evropskog komesara za zdravlje i zaštitu potrošača Tonija Borga.

Dačić je to rekao na pitanje novinara da li je u susretu Dačića i srpskih resornih ministara s evropskim komesarima bilo reči o saopštenju srpskog ministra za poljoprivredu Gorana Kneževića da evropski standard o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku nije obavezan da bi Srbija mogla da izvozi i koristi mleko.

Srpski premijer je naveo da su komesara Borga on i srpska ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izvestili da je pojava aflatoksina u mleku "posledica neusklađenosti brzine prilagođavanja naših zakona sa standardima Evropske unije".

"Mi smo pre nekoliko godina promenili jedan propis o količini određenih supstanci u hrani za ljude, a nismo to uradili kad je reč o hrani za životinje i kroz hranu za životinje, koja je i dalje saglasna propisima Srbije o dozvoljenoj količini u hrani za životinje, pa je to onda imalo posledice po količinu aflatoksina u mleku", objasnio je srpski premijer.

On je naglasio da je oba propisa trebalo primeniti istovremeno i podvukao da je cilj srpske vlade da u narednih nekoliko meseci donese zakon o bezbednosti hrane.

To znači da se zajamči da se ovakvi problem više ne pojavljuju i da se što pre, ako je moguće do kraja ove ili u sledećoj godini, otvori nacionalna referentna laboratorija.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u četvrtak da cilj njegove posete Briselu nisu razgovori o dijalogu Beograda i Prištine.

"Moj sutrašnji boravak u Briselu i razgovor sa četiri komesara Evropske komisije - za trgovinu, zdravlje, životnu sredinu i prosvetu, zajedno sa resornim ministirma iz ovih oblasti (u Vladi Srbije) nema nikakve veze sa pitanjem dijaloga Beograda i Prištine jer mi valjda moramo da se bavimo još nečim", rekao je juče Dačić posle sastanka srpskih zvaničnika sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Beogradu.

On je rekao da je takva poseta Briselu bitna i "za ličnu komunikaciju i za dobru pripremu za pregovore o pridruživanju".

A potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je juče u Briselu da Srbija nikada nije bila bliže EU i da je zaslužila da dobije datum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: