Ili preporod ili Crkva postaje NVO

Rim -- Papa Franja upozorava da bi Crkva mogla da postane nevladina organizacija, ako se ne posveti svojoj primarnoj, verskoj misiji i ne doživi duhovni preporod.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Papa je ovo rekao danas, u okviru svoje prve mise otkako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve.

Papa je kardinale tokom mise u Sikstinskoj kapeli upozorio na opasnosti od nedelanja, ističući da bi Crkva mogla da postane "samilosna NVO", javila je agencija Frans pres.

"Ako se ne ispovedamo Hristu, šta bismo bili? Postali bismo jedna samilosna NVO. Dogodilo bi se isto što se dogodi kada deca prave kule od peska, a onda se sve to sruši", rekao je papa Franja.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej čestitao je papi Franji izbor za poglavara Rimokatoličke crkve i izrazio nadu da će ostati na tragu svog prethodnika po pitanju Kosova.

"Ako se ne ispovedamo, ako se ne molimo Bogu, molimo se đavolu... Želeo bih da svi, nakon ovih dana u molitvi, smognemo hrabrosti da hodamo u prisustvu Boga", poručio je on.

Papa Franja biće zvanično inaugurisan 19. marta, a danas je započeo svoj prvi radni dan na čelu Rimokatoličke crkve.

Sutra će se sastati sa svim kardinalima, uključujući i one starije od 80 godina koji nisu učestvovali u konklavi, a u subotu će imati specijalnu audijenciju za medije, javlja BBC.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da je planirana i poseta prethodnom papi Benediktu XVI, ali ne u narednih nekoliko dana.

Novi poglavar Rimokatoličke crkve prvi radni dan proveo je u razgovoru s vernicima u Rimu. Posle jutarnjih molitava, papa je otišao u školu i razgovarao sa đacima, ali i sa prolaznicima koji su išli na posao.

Njegov biograf Serđo Rubin kaže da bivši biskup Buenos Ajresa nikada nije imao kola ni vozača, već je išao metroom ili autobusom, kao i da nikad nije boravio u rezidenciji, nego u veoma skromnoj kući sa jednom grejalicom. Rubin kaže da će vernici upoznati jednog veoma otvorenog i skromnog papu, koji veruje da Crkva treba da izađe na ulice. Papin biograf otkriva i detalje iz mladosti.

"On je ostavio svoju devojku kada je bio veoma mlad, imao je 17 ili 18 godina. Od tog trenutka počeo je svoj život u jezuitskom semeništu. Tada je počeo njegov put, koji se iznenađujuće završio na vrhu", priča Rubin.

Islamski svet nada se boljim odnosim sa Vatikanom, a izraelski predsednik Šimon Peres pozvao je papu da što pre dođe u Izrael, i unapredi mir u uzburkanom regionu. Kina se nada da će novi papa biti fleksibilan, Ruska crkva očekuje dobre odnose sa novim poglavarem. Čestitke je uputio i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Svet

Mandela "sve bolje i bolje"

Johanesburg -- Bivši predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela koji je primljen u bolnicu zbog plućne infekcije sve je bolje i bolje, objavilo je predsedništvo.

Svet nedelja 31.03. 22:18 Komentara: 4

CAR: Pobunjenici formirali vladu

Bangi -- Samoproglašeni predsednik Centralnoafričke Republike Mišel Ðotodija, odredio je sastav prelazne vlade, u kojoj ima pet ministara, među njima i ministra odbrane.

Svet nedelja 31.03. 21:58 Komentara: 0
strana 1 od 332 idi na stranu