Papa počeo pontifikat

Vatikan -- Papa Franja počeo je svoj pontifikat molitvom u bazilici Svete Marije u Rimu, dan pošto je postao prvi papa poreklom iz Latinske Amerike.

Izvor: Beta
Podeli

Italijanska televizija RAI saopštila je da je bivši arhiepiskop Buenos Ajresa, kardinal Horhe Mario Bergoljo, jutros u oko osam sati ušao u baziliku kroz sporedni ulaz i napustio je oko 30 minuta kasnije. Okupljenim vernicima, kojih je na trgu Svetog Petra bilo oko 100.000, papa je obećao će se moliti bogorodici da "čuva ceo Rim".

On je kardinalima rekao da će sutra pozvati penzionisanog papu Benedikta XVI i služiti inauguracionu misu u Sikstinskoj kapeli.

Novi poglavar Rimokatoličke crkve, prvi papa jezuita i prvi polse više od 1.000 godina koji poreklom nije iz Evrope, odlučio je da sebi uzme ime Franja po Svetom Franji Asiškom, skromnom fratru koji je posvetio život siromašnima.

Bergoljo (76), za koga se kaže da je 2005. bio na drugom mestu kada je izabran papa Benedikt XVI, izabran je već u petom glasanju da zameni prvog pontifeksa koji je podneo ostavku u 600 godina. U poslednjih sto godina, brže su izabrani samo Benedikt, Jovan Pavle 1978. i Pije XII 1939.

Izbor Franje oduševio je Latinoamerikance, koji su, iako čine 40 odsto katolika na svetu, dugo bili slabo zastupljeni u vrhovima crkve.

Novi papa, sin italijanskih imigranata, odricao se luksuza koje su uživali prethodni nadbiskupi Buenos Ajresa. Živeo je u skromnom stanu, često se na posao vozio autobusom, svoje obroke je kuvao sam i redovno je posećivao slamove glavnog grada.

Kao 226. papa, Franja je nasledio katoličku crkvu koju potresaju skandal seksualnog zlostavljanja, unutrašnja podeljenost i opadanje broja vernika u delovima sveta u kojima je hrišćanstvo vekovima bilo čvrsto utemeljeno.

Svet

Mandela "sve bolje i bolje"

Johanesburg -- Bivši predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela koji je primljen u bolnicu zbog plućne infekcije sve je bolje i bolje, objavilo je predsedništvo.

Svet nedelja 31.03. 22:18 Komentara: 4

CAR: Pobunjenici formirali vladu

Bangi -- Samoproglašeni predsednik Centralnoafričke Republike Mišel Ðotodija, odredio je sastav prelazne vlade, u kojoj ima pet ministara, među njima i ministra odbrane.

Svet nedelja 31.03. 21:58 Komentara: 0
strana 1 od 332 idi na stranu