Dogovor BG-PR, sporne samo sudije?

Beograd i Priština postigli su dogovor o severu Kosova, ali se još nisu saglasili o tome ko će tamo imenovati sudije, piše portal “Balkan insajt“.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2013.

19:09

Default images

Jedan neimenovani evropski diplomata izjavio je za “Balkan insajt“ da su se kosovski i srpski zvaničnici dogovorili o izvršnim ovlašćenjima koja će biti predata opštinama na severnom delu Kosova, ali da se spore oko toga ko će, pored evropske misije Euleks, imenovati sudije u severnom delu Kosova - sami kosovski Srbi ili vlasti u Prištini.

Taj izvor je rekao da su se dve strane već dogovorile o izvršnim ovlašćenjima i budućoj "Zajednici srpskih opština", koja će zameniti "paralelne" institucije koje finansira Srbija, i delovati pod opštom kontrolom Prištine.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton došla je danas u Beograd s Kosova da proba da reši kakav će biti budući oblik pravosudnog sistema u severnom delu Kosova pod srpskom upravom, navodi “Balkan insajt“.

Izvori Agencije Beta u Briselu nisu potvrdili, ali ni opovrgli te informacije jer su pregovori, kako su rekli, u ozbiljnoj fazi.

Eštonova je u saopštenju posle sastanka sa vođama u Prištini rekla da su razgovarali "o sprovođenju sporazuma koji su već postignuti i o potrebi da se okončaju pregovori i postignu sporazumi o otvorenim pitanjima, posebno o severnom Kosovu, što je pre moguće", podseća portal.

Međutim, iz izjava Tomislava Nikolića i Ivice Dačića, nakon sastanka s Ketrin Ešton, nije bilo jasno ima li dogovora s Prištinom.

Spor oko severnog Kosova traje i dve strane nisu uspele da se dogovore u Briselu u poslednjoj rundi dijaloga 4. marta, navodi “Balkan insajt“.

Sledeća runda dijaloga Beograda i Prištine biće 20. marta u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: