Simić: Stvarni dogovor BG-PR daleko

Komentarišući pisanje medija da je postignut dogovor Beograda i Prištine, Predrag Simić ocenjuje da je "neka završnica" u toku ali da je konačan dogovor daleko.

Izvor: Anadolija

Četvrtak, 14.03.2013.

13:18

Default images

Profesor Fakulteta političkih nauka je za agenciju Anadolija ocenio da i posete Ketrin Ešton Prištini i Beogradu ukazuju na to da su pregovori još u toku i da dogovor nije tako blizu.

"Milsim da je verovatno već dosta stvari bilo na dnevnom redu i da je jedan broj rešen. Ali i za Ivicu Dačića, kao i za Hašima Tačija ova situacija je dosta politički osetljiva sa stanovišta domaće javnosti. Ni na Kosovu, niti u Srbiji ne aplaudiraju baš ovim pregovorima, niti eventualnom sporazumu. A pogotovo ne na severu Kosova, gde vlada veliki strah", ocenjuje Simić.

"Intenzivni pregovori su na vidiku, ali je li na vidiku i njihov uspešan završetak? Mislim da bi trebalo sačekati sedmu rundu pregovora Dačić-Tači da bi videli da li će oni doneti nešto. Pošto je već i šesta runda bila najavljena kao 'dan D', ali smo posle čuli mnogo opreznije komentare svih učesnika'', dodao je on.

Simić dalje objašnjava da dogovor o Zajednici srpskih opština na Kosovu Beograd i Priština vide potpuno drugačije i potpuno suprotno.

''Dok u Srbiji smatraju da to treba biti nalik dejtonskoj Bosni, odnosno Republici Srpskoj, u Prištini to teško može da bude nešto osim nevladina organizacija, dakle, samo jedna forma bez sadržaja. Svi pregovori su traženje neke tačke između. Ako Dejtonski sporazum i BiH mogu biti uzor u nečemu, onda je to odredba o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa koja je bila važna u svim delovima BiH. To je važno za zaštitu manjina. Stvarnu, a ne samo deklarativnu zaštitu. Mislim da to u ovom trenutku još nedostaje Kosovu. Znači, jedna mogućnost da građani zaštite svoje minimalne interese, gde god živeli, ali da pri tome ne blokiraju funkcionisanjee čitave celine'', zaključuje Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: