Eštonova završila posetu Prištini

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton završila razgovore u Prištini sa Atifetom Jahjagom, Hašimom Tačijem i predsednicima političkih partija.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2013.

07:13

Default images

Ona je u Prištinu doputovala sinoć,a Jahjaga i Tači primili su Eštonovu kako bi razgovarali o daljem toku dijaloga s Beogradom koji treba da se nastavi 20. marta u Briselu.

Posle sastanka visoke predstavnice EU s predsednicom i premijerom Kosova nije bilo izjava za medije, ali se saznaje da će se Tači obratiti medijima nakon sastanka koji je Eštonova imala sa liderima parlamentarnih političkih partija Kosova, a koji je završen nešto posle 11 časova.

Među liderima političkih partija s kojima je Eštonova razgovarala u ime Samostalne liberalne stranke učestvovao je njen predsedniik i potpredsednik kosovske vlade Slobodan Petrović, a prema izveštajima prištinskih medija jedina partija koja nije učestvovala u razgovorima je Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Eštonova bi nakon završenih razgovora u Prištini trebalo da krene za Beograd.

Tači je, uoči posete Eštonove izjavio da očekuje da ta poseta bude podstrek postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom. On je rekao i da je obavio telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Filipom Rikerom u vezi sa procesom razgovora koji predvodi Brisel.

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je juče da je dolazak Eštonove u Beograd neizvestan, potvrde njenog dolaska nema ni u Briselu, dok američki ambasador Majkl Kirbi očekuje da će ona, posle posete Prištini, doći u Beograd.

Premijer Dačić je na Kopaoniku ocenio da će dolazak Eštonove, kao i sastanak u Briselu 20. marta, zavisiti od njene procene, posle posete Prištini. Ni u Briselu juče nisu mogli da potvrde da li će visoka predstavnica, nakon Prištine, posetiti Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: