"Dali smo maksimum za datum"

Potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila u Briselu da Srbija nikada nije bila bliže EU i da je zaslužila da dobije datum.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2013.

18:21

Default images

"Srbija je zaslužila da dobije datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Ova vlada svojim potezima neprekidno pokazuje da je posvećena kako ispunjavanju dogovorenog u pregovorima, tako i unutrašnjim reformama na dobrobit svojih građana", rekla je Grubješićeva posle samita Evropske narodne partije (EPP) u Briselu.

Sastanku u Briselu prisustvuju šefovi evropskih država i vlada iz redova EPP, među kojima nemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Poljske i Španije Donald Tusk i Marijano Rahoj, premijeri Slovenije i Švedske Janez Janša i Fredrik Rajnfeld, kao i predsednici Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i Evropskog saveta Herman van Rompej, navedeno je u saopštenju iz kabineta potpredsednice vlade.

"Nikada nismo bili bliži EU. Dali smo svoj maksimum, ne na rečima, već na delima. Odluka je na Uniji. Mi reforme nastavljamo bez obzira na sve, jer je to u našem interesu, mi želimo da imamo uređeno i funkcionalno društvo", poručila je Grubješićeva.

Ona je rekla da je u Briselu imala prilike da razgovara s vodećim evropskim liderima, kao i da se obrati na samom samitu.

"Zatražila sam podršku za Srbiju u njenim naporima da što pre otpočne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji i rekla da smo mi svesni da u Evropi vlada kriza, da je kriza i u evro zoni, ali da, ipak, postoje zemlje koje žele da postanu članice EU. Među tim zemljama je svakako i Srbija. Mislim da su razumeli poruku i da će ova grupacija dati podršku Srbiji gde god to bude potrebno", kazala je Grubješićeva.

Ona je od svojih sagovornika dobila snažna uveravanja da Srbija pripada Evropi u istorijskom, geografskom, ekonomskom i kulturnom pogledu i da je potrebno da ta pripadnost postane i institucionalna.

Samit EPP se tradicionalno održava dan pre Evropskog saveta koji okuplja šefove država i vlada svih zemalja članica EU.

EPP okuplja 74 stranke iz 40 država, aktuelne predsednike Evropske komisije i Evropskog saveta, šefove država i vlada 14 od ukupno 27 zemalja EU, šest šefova država i vlada zemalja koje nisu članice EU i 13 članova Evropske komisije, a EPP grupa je najveća grupa u Evropskom parlamentu, podseća se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: