Na kraju ima li dogovora s Kosovom?

Iz izjava Tomislava Nikolića i Ivice Dačića nakon sastanka s Ketrin Ešton jasno jedino da će dijalog biti nastavljen. Nije jasno ima li dogovora s Prištinom.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2013.

10:15

Default images

Visoka predstavnica EU stigla je u Beograd direktno iz Prištine, gde je takođe s tamošnjim rukovodstvom razgovarala o nastavku dijaloga koji je planiran za 20. mart i o zajednici srpskih opština, na čemu insistira Beograd.

Sastanak sa državnim vrhom Srbije, predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem započela je u 13 časova, a završila nakon nešto manje od dva sata. A šta je na tom sastanku zaključeno objasnili su Nikolić i Dačić.

Predsednik Srbije je, na konferenciji za novinare posle sastanka, izjavio da je Eštonova prenela utiske o razgovorima koje je danas imala u Prištini, i da je, prema mišljenju ovdašnjih sagovornika, ona umereni optimista.

"Uvek se nadam da možemo da dodjemo do rešenje, tako i sada kažem da sam optimista. Nikada nismo bili bliže sporazumu koji bi omogućio da ljudi na Kosovu imaju šansu da žive bolje, da se razvijaju, da im deca žive u miru i da Srbi žive u okviru zajednice u kojoj bi regulisali svoj život i da ostanu povezani sa Srbijom tako da može da im pomogne ukoliko im život bude lošiji", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine će, uz posredovanje EU, biti nastavljen u Briselu 20. marta, i postoji mogućnost da u međuvremenu "procirkuliše" jedan "non pejper" dokument koji bi bio sastavljen na osnovu mišljenja Prištine i Vlade Srbije.

Premijer je, s druge strane, rekao da je u ovom trenutku nije jednostavno odgovoriti na pitanje da li u dijalogu ima napretka, budući da je Priština saglasna sa formiranje zajednice srpskih opština, ali da još nema dogovora o njenim nadležnostima, jer smatra da su opštine te koje treba da imaju nadležnosti, a ne zajednica.
(Tanjug)
"I dalje postoje razlike. Da ima dogovora, sigurno bi ovde bila Ketrin Ešton da to objavi. Dogovora nema, niti će ga biti dok se suštinski ne razmotre naši predlozi. Nije nam bitno da dobijemo zajednicu srpskih opština zbog našeg inata, nego da to zaista bude način za prevazilaženje problema", objasnio je Dačić.

Dačić je demantovao spekulacije da je u dijalogu sa Prštinom bilo reči o bilo kakvom sporazumu o normalizaciji odnosa. Ključna su, prema njegovim rečima, tri pitanja: šta je zajednica srpskih opština i koje su njene nadležnosti, kao i pitanja policije i pravosuđa.

"Ako se pronađe rešenje za ove tri teme koje bi bilo prihvatjivo za obe strane, možemo da idemo korak dalje", objasnio je Dačić, ističući da u ovom trenutku niko ne može da kaže da li će biti dogovora .

"Mi želimo kopromis, ali nećemo prihvatiti poniženje i to je naša poruka pred razgovore 20. marta", naglasio je Dačić.

Novinarima u Beogradu se nije obratio Aleksandar Vučić i nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja posle sastanka, a visoka predstavnica EU, kao ni ranije danas u Prištini, nije davala izjave.

Eštonova: Konstruktivne konsultacije

Ketrin Ešton je ocenila da je sa najvišim srpskim zvaničnicima u Beogradu imala koristan i konstruktivan sastanak u cilju pripreme sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine.

"Posetila sam danas Beograd radi daljih konsultacija sa srpskim liderima u okviru dijaloga uz posredovanje EU u cilju normalizacije odnosa dve strane (Beograda i Prištine)", navela je Ešton nakon posete Beogradu u saopštenju koje je objavljeno na veb-sajtu EU.

"Imala sam veoma koristan i konstruktivan dijalog sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednikom Aleksandrom Vučićem. Ove konsultacije održavaju se kako bi se pripremio sledeći sastanak u okviru dijaloga koji ću održati sa premijerom Dačićem i premijerom Tačijem 20. marta", navedeno je u saopštenju.

Završna faza dijaloga

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je posle susreta da definisanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom "ulazi u završnu fazu" i da je on optimista.

Eštonova je s Nikolićem, Dačićem i Vučićem razgovarala 11. marta u Briselu, a njen današnji dolazak u Beograd, kako je uoči sastanka rekao Dačić, zavisio je od ishoda razgovora u Prištini. Podsetimo, dolazak Eštonove, iako je bio najavljen, do poslednjeg trenutka je bio neizvestan, jer je zavisio od onoga šta će ona danas čuti u Prištini, gde je razgovarala s Hašimom Tačijem i Atifetom Jahjagom o formiranju zajednice srpskih opština i njenim ovlašćenjima.

Dolazak Eštonove najavio je pre dva dana premijer Srbije Ivica Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, na kojoj je govorio o ishodu sastanka državnog vrha Srbije i visoke predstavnice EU održanom 11. marta. Dačić je tada rekao da nikakav pomak u pregovorima s Prištinom nije postignut, jer prištinska strana ne želi da popusti u svojim stavovima kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

Beograd, s druge strane, kako je objasnio Dačić, nudi maksimum kompromisa, ali ispod određenih linija ne ide - a to su, kada je reč o Zajednici opština - ovlašćenja koja ona mora da ima.

Upravo zbog "tvrdog stava Prištine", Eštonova je samo dva dana nakon sastanka sa Dačićem, Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem, otputovala u Prištinu, gde je razgovarala sa Hašimom Tačijem.

Posle tog sastanka i zaključka koji izvede Eštonova će odlučiti da li da nakon Kosova dođe u Srbiju, kazao je ranije Dačić.

U međuvremenu, dve strane uspele su da postignu dogovor o Zajednici srpskih opština, saznaje "Blic", ali tako da ni Srbi ni Albanci ne budu potpuno zadovoljni.

Podsetimo, predsednik Nikolić je nakon sastanka u Briselu 11. marta izjavio da je Priština popustila i da je sporazum blizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

331 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: