Dačić čestitao izbor novom papi

Premijer Ivica Dačić čestitao je kardinalu Horheu Mariju Bergolju izbor za novog papu. Čestitke novom papi uputili su i zvaničnici EU, Barak Obama i Ban Ki Mun.

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2013.

21:06

Default images

Posebno mi je zadovoljstvo da vam povodom izbora za poglavara Katoličke crkve uputim iskrene čestitke u ime Vlade Srbije i u svoje lično ime. Nadam se da ćete u zajedništvu s ostalim verskim zajednicama i crkvama nastaviti put mira i solidarnosti među svim ljudima sveta. Uveren sam da ćete graditi dobre odnose između Svete stolice i Srbije, naveo je Dačić.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoye Manuel Barozo prvi su uputili zajedničku čestitku novom papi Franji Prvom.

"Želimo vam dug i blagosloveni pontifikat kako bi Vaša svetost i Katolička crkva mogli da se posvetite odbrani osnovnih vrednosti kao što su mir, solidarnost i ljudsko dostojanstvo", navedeno je u saopštenju.

Američki predsednik Barak Obama čestitao je Franji Prvom izbor za novog poglavara Rimokatoličke crkve, istakavši da on šalje poruku ljubavi i saosećanja sa siromašnima i nemoćnima.

Kako je navela Bela kuća, Obama je, zajedno sa suprugom Mišel, u ime građana Amerike preneo najtoplije pozdrave novom papi.

"Kao prvi papa iz Amerike, njegov izbor govori o snazi i vitalnosti ovog regiona i milioni Hispano Amerikanaca u SAD danas slave ovaj istorijski dan. Radujem se što ću sa njegovom svetošću moći da radim na očuvanju mira, bezbednosti i dostojanstva svih ljudi, bez obzira na njihovu veru" , istakao je predsednik SAD.

Rimokatolička crkva u Sjedinjenim Američkim Državama takođe je čestitala Franji Prvom izbor za papu. Kako prenosi televizija NBC, i pored toga što je kardinal Timoti Dolan iz Njujorka bio jedan od kandidata za papu, u Katedrali Sent Patrik u tom gradu nema tuge što on nije izabran.

"Mislim da je odlično što je izabran papa Franjo Prvi. On predstavlja ogroman broj vernika", rekla je sestra Lusi Grigocevic.

Njujorški nadbiskup Edvard Igan smatra da je ovo veliki trenutak za Latinsku Ameriku, pošto je novi papa iz Argentine. "On ni na koji način nije nemoćan sa svojih 76 godina", dodao je on.

Predsedavajući američkog Kongresa republikanac Džon Bejner je kazao da izbor novog pape iz Latinske Amerike znači još jedan važan korak za Rimokatoličku crkvu i da je to dobra odluka.

"Ustoličenje novog pape je značajan dan za 1,2 milijarde katolika širom sveta", napisao je britanski premijer Dejvid Kameron na Tviteru, prenosi BBC.

I predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc čestitao je kardinalu Horheu Mariju Bergolju izbor za novog poglavara Rimokatoličke crkve.

"Čestitam kardinalu Horheu Mariju Bergolju na njegovom izboru za papu. Želim papi Franji Prvom hrabrost i snagu", naveo je on u saopštenju.

Šulc smatra da je izbor pape koji nije iz Evrope ohrabrujući znak i poručio da novi poglavar Katoličke crkve ima priliku za preporod Crkve "u trenutku kada se crkva suočava s brojnim i bitnim izazovima".

Papa, kako je naveo, nudi vođstvo, inspiraciju i nadu za stotine miliona vernika širom sveta i novi podsticaj neophodan je za oživljavanje osnovnih vrednosti koje su u osnovi hrišćanstva.

U saopštenju se navodi da su osnovi hrišćanstva solidarnost, mir među državama i narodima, tolerancija i podrška za slabe i siromašne.

"Ove vrednosti su potrebne više nego ikad, u svetu koji rizikuje da bude uvučen u spiralu materijalizma i nejednakosti", navodi se u saopštenju pres službe EP.

Kardinalu Horheu Mariju Bergolju čestitao je i generalni sekretar UN Ban Ki Mun i istakao da imaju zajedničke ciljeve - mir, socijalnu pravdu i ljudska prava, kao i iskorenjivanje siromaštva i gladi.

"Očekujem nastavak saradnje Ujedinjenih nacija i Svete stolice pod mudrim vođstvom Njegove svetosti pape Franje", navodi se u čestitki objavljenoj na sajtu UN.

Ban Ki Mun navodi da lideri UN i katoličke crkve dele uverenje da se "isprepletani izazovi današnjeg sveta mogu rešiti samo dijalogom".

"Uveren sam da će Njegova svetost nastaviti da gradi na nasleđu prethodnika pape Benedikta XVI u unapređenju međuverskog dijaloga koji je u srcu incijative Alijansa civilizacija", naveo je on.

Argentinac Horhe Mario Bergoljo izabran je večeras na konklavi u Rimu za novog papu pod imenom Franja Prvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: