Ponovo crni dim, po podne novi krug

I danas, drugog dana glasanja za izbor novog pape, crni dim se nadvio nad dimnjakom Sikstinske kapele, što znači da je i drugo glasanje bile neuspešno.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 13.03.2013.

07:18

Default images

Kardinali Rimokatoličke crkve, njih 115, nastavili su drugog dana konklave u Sikstinskoj kapeli da pokušavaju da izaberu svog novog poglavara.

Crni dim pušten je sinoć iz dimnjaka Sikstinske kapele, što je označilo da novi papa, kako se i pretpostavljalo, nije izabran prvog dana konklave, u utorak veče.

Kardinali će nastaviti da glasaju u još dva kruga, a ako novi poglavar Rimokatoličke crkve ne bude izabran, glasaće se još dvaput po podne. Ako ni posle četvrtog i petog kruga novi papa ne bude izabran, glasaće se i u četvrtak po istom rasporedu.

Kako piše italijanska La Stampa, najviše glasova danas je dobio milanski nadbiskup Anđelo Skola, a odmah za njim kardinali Berđoljo i Kele.

Kada papa bude izabran, iz dimnjaka Sikstinske kapele izaći će beli dim i oglasiće se zvona bazilike Svetog Petra. Portparol Vatikana Federiko Lombardi je izjavio u utorak da će konklava trajati dva do najviše četiri dana.

Papa treba da dobije podršku dvotrećinske većine, tako da je za izbor novog poglavara 1,2 milijarde vernika potrebno 77 glasova kardinala.

Novog papu čekaju veliki izazovi vođenja Crkve koja se bori s brojnim problemima, od seksualnog zlostavljanja do optužbi za korupciju u Vatikanu, koje su se pokazale kao preveliki teret za odlazećeg poglavara Rimokatoličke crkve, navode agencije.

Italijanski i nemački mediji spekulišu da bi novi papa trebalo da bude iz Evrope, a navodno najizgledniji kandidat je milanski biskup Anđelo Skola blizak bivšem papi Racingeru.

Među kandidatima iz Evrope koji bi mogli biti izabrani za papu su Austrijanac Kristofer Šonborn (68) i Mađar Peter Erdo (60).

Ukoliko, međutim, novi papa ne bude iz Evrope, biće to prvi poglavar s drugog kontinenta u proteklih 1.300 godina.

Mnogi smatraju da je vreme da papa bude crnac i u tom slučaju glavni favorit je Peter Turskosn (64) iz Gane.

Tucić: Nema favorita jer se niko ne ističe

Verski analitičar Živica Tucić je, gostujući u Vestima TV B92 u 10, rekao da među 115 kardinala nema favorita za novog papu. Izdvojilo se njih šest, sedam ili osam, koji imaju izglede da budu izabrani za novog poglavara Rimokatoličke crkve, ali je i među njima teško ustanoviti veće razlike, u smislu da bi se neko zaista istakao i da bi na osnovu toga vernici rekli „E, to je naredni papa“, smatra on.

Tucić podseća da je Rimokatolička crkva toliko velika, budući da okuplja 1,2 milijarde vernika, zbog čega je veoma teško naći koordinatora koji bi zadovoljio sve kriterijume, i godine, i širinu, i harizmu...

U Crkvi, kako kaže, ne važe političke podele na reformatore, liberale, konzervativce...već crkvu interesuju reforme koje su neophodne i način na koji će se one izvesti, a to su, dodaje Tucić, pitanja poput toga da više nema celibata, neophodnost izmene uloge žena u okviru Crkve, kao i mnoga druga.

Takođe, ističe Tucić, Crkva treba da reši pitanje decentralizacije, ali tako da veći uticaj imaju nacionalne biskupske konferencije, koje treba da rešavaju svoja lokalna pitanja, a ne da svako pitanje ide u Vatikan.

Ti problemi najveće Crkve tiču se celog sveta i pogrešno je misliti da nas to ne interesuje, dodaje Tucić i podseća da je i Moskva zabrinuta za to ko će biti novi papa, zbog čega „navija“ za to da na to mesto dođe konzervativnija osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: