Eštonova stigla u Prištinu

Dva dana posle sastanka sa državnim vrhom Srbije u Briselu, šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton stigla je u Prištinu na razgovore s predstavnicima Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2013.

08:32

Default images

Eštonova će već sutra od 9.15 imati sastanke prvo sa Atifetom Jahjagom, Hašimom Tačijem, a zatim i sa opozicijom.

U Prištini će, kako je planirano, boraviti tri sata. Postoje spekulacije da bi iz Prištine Eštonova trebalo da doputuje u Beograd na novu rudu razgovora s rukovodstvom Srbije.

U Briselu nisu želeli da komentarišu razlike u interpretacijama Beograda i Prištine u vezi sa onim što je pre dva dana dogovoreno tokom susreta šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton sa srpskim državnim vrhom u Briselu, niti da li će visoka predstavnica nakon posete Prištine posetiti Beograd.

"Da bi u dijalogu došlo do napretka, lideri moraju da se dogovore", rekla je novinarima Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, odbijajući da detaljnije komentariše izjavu predsednika Tomislava Nikolića da je Priština spremna na ustupke i poricanje prištinske strane da je tako nešto
dogovoreno. Kocijančičeva je najavila da će Eštonova večeras otputovati u Prištinu na razgovore s tamošnjim političkim liderima rekavši da je to u okviru priprema za predstojeću rundu političkog dijaloga koja je zakazana za 20. mart.

Ona, međutim, nije mogla da potvrdi da će visoka predstavnica sutra posetiti i Beograd.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da će Eštonova sutra, posle posete Prištini, odlučiti da li je pre 20. marta, za kada je zakazana nova runda dijaloga, potrebno da obavi i dodatne konsultacije u Beogradu, posle prekjučerašnjeg sastanka sa državnim vrhom Beograda. Od toga će zavisiti, dodao je, da li će ona sutra posetiti i Beograd.

Prema Dežerovim rečima, “lejdi Ešton ulaže mnogo vremena i energije” u politički dijalog i “uložiće mnogo energije da se sporazumi potpišu i da budu provedeni”.

I u Briselu se nezvanično može saznati da odluka o poseti Beogradu još nije doneta i da će zavisiti od rezultata razgovora u Prištini. Tanjugu je iz istih izvora rečeno i da je jedan od faktora koji će se uzeti u obzir prilikom odlučivanja na samitu šefova država i vlada EU, koji će istog dana po podne početi u Briselu.

Agencija Beta saznaje da će Eštonova s premijerom Tačijem razgovarati o daljem toku razgovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pripremama za sledeći sastanak dva premijera, Hašima Tačija i Ivice Dačića, koji je najavljen za 20. mart.

Planiran je i susret Eštonove sa predstavnicima političkih partija na Kosovu, na kome treba, kako je juče izjavio Tači, da pojasni sve eventualne nejasnoće oko procesa razgovora između premijera Kosova i Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Minsku da Srbija neće po svaku cenu nastojati da postane članica Evropske unije.

"Do sada se možda činilo da je Srbija spremna da učini sve da postane članica Unije. I onda je apetit svih porastao. Danas kažem da ima stvari koje Srbija nije spremna da učini, čak iako je cena članstvo u EU", kazao je Nikolić.

S druge strane, premijer Srbije je, na konferenciji u Vladi Srbije, rekao da u dijalogu s Prištinom nije postignut napredak i da je Srbija ponudila maksimum kompromisa u vezi sa Zajednicom srpskih opština, dok Priština ne prihvata ništa. On je na toj konferenciji i najavio da će Eštonova doći u Beograd.

Nenad Đurđević iz Centra za nenasilni otpor smatra da će međunarodna zajednica pokušati da nađe fleksibilno rešenje, ali da sprski pregovarači imaju malo manevarskog prostora.

"Čini mi se da i EU, naročito SAD, teško da će prihvatiti da se Ahtisarijev plan značajno menja. I mislim da će više u institucionalnom okviru tražiti rešenje koje je fleksibilno i koje ide u pravcu garancija koja pruža treća strana, a to je u ovom slučaju EU. To je ono što može da bude prelazno rešenje, koje ide u pravcu lagane harmonizacije i prilagođavanje aranžmana na severu onome što je institucionalni angažman na ostatku Kosova", kaže Đurđević za Radio B92.

Đurđević navodi da razlike u izjavama srpskih zvaničnika proizlaze iz toga što je predsednik govorio o sveobuhvatnom dijalogu, dok premijer govori o konkretnim temama.

"Kao što vidimo, izjave iz Prištine su jasne. Svaki dogovor koji nije u okviru ustava Kosova, neće biti prihvaćen. Učešće međunarodnih posrednika, pogotovu Ketrin Ešton, će biti jako važno da vidimo na koji načim će uspeti da se ta dva stava prebrode, i da li to ide u pravcu prelazne uprave za Sever, pod patronatom EU. Videli smo izjave predsednika Nikolića, da je on pominjao obavezivanje prema Evropskoj uniji", kaže Đurđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: