Izrael: Gvozdena kupola neefikasna?

Američki stručnjak za protivraketnu odbranu Teodor Postol tvrdi da je efikasnost izraelske "gvozdene kupole" drastično manja nego što se predstavlja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.03.2013.

13:49

Default images

Izraelski zvanicnici su saopštili da je taj sistem pogodio 84 odsto meta tokom osmodnevnog sukoba s Hamasom u pojasu Gaze novembra 2012. godine.

Međutim, Postol navodi da svi dokazi na raspolaganju sugerišu da bi uspešnost mogla biti tek 5 do 10 odsto. Taj sistem proizvela je izraelska kompanija Rafael, a proizvodnju su uveliko finansirale SAD.

Očito u znak zahvalnosti izraelski lideri nameravaju da prokažu jednu bateriju "gvozdene kupole" američkom predsedniku Baraku Obami čim 20. marta doputuje u trodnevnu posetu Izraelu.

Baterija će biti postavljena na međunarodnom aerodromu Ben Gurion i na kraju ceremonije dobrodošlice Obama će je razgledati u pratnji izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i predsednika Šimona Peresa.

Uspeh "gvozdene kupole" prikazivan je kao najznačajniju vojni aspekt pomenutog sukoba. Tokom izraelske vojne operacije nazvane "Stub odbrane" izraelski borbeni avioni, bespilotne letelice i artiljerija su bombardovali palestinske mete dok su palestinski ekstremisti ispalili više od 1.400 raketa na Izrael.

Postolova kritika sistema zasniva se na prirodi bojeve glave koju nosi raketa presretač i nadgledanja puteva leta koje je proučavao u novembarskom sukobu, prenosi BBC.

On veruje da je jedini način da "gvozdena kupola" uništi bojevu glavu dolazeće rakete ako je pogodi direktno u " glavu". Takođe, ističe da izraelska vojska nije dala nikakve dokaze svojih tvrdnji o uspešnosti sistema i misli da je jedan od razloga što se isticalo da "gvozdena kupala" deluje izgovor da se izbegne kopnena invazija pojasa Gaze, što bi obe strane skupo koštalo.

Postol dalje dovodi u pitanje trošenje novca SAD na oružani sistem koji jedva deluje.

Zanimljivo je da je Postol posle prvog Zalivskog rata 1991, u kome je hvaljen odmbrambeni sistem" patriot", koji su Amerikanci koristili protiv iračkih "skadova" tipa zemlja-zemlja, isticao da je uspešnost tog sistema bila manje od 10 posto, a možda čak nula i da možda nije ništa pogodio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: