Tači Nikoliću: Nismo popustili

Premijer Kosova Hašim Tači odbacio izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Priština odustala od svojih stavova po pitanju zajednice srpskih opština.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 12.03.2013.

12:57

Default images

Tači je u Skupštini Kosova, gde je poslanike informisao o dijalogu sa Srbijom, kazao da su osnova za razgovore Ustav i zakoni Kosova, kao i plan bivšeg izaslanika UN Martija Ahtisarija. Taj plan je Srbija odbacila i nije usvojen u Savetu bezbednosti UN.

Tači je poručio da će "asocijacija srpskih opština biti organizovana po kosovskim zakonima". On je rekao da su osnova za razgovore i dalje Ustav i zakoni Kosova, kao i plan bivšeg izaslanika UN Martija Ahtisarija, koji je Srbija odbacila, ali koji nije usvojen ni u Savetu bezbednosti UN.

Kako navode prištinski elektronski mediji, kosovski premijer je kazao da će "asocijacija opština sa srpskom većinom biti u skladu sa zakonima usvojenim na Kosovu", a da će onima kojima to nije jasno tokove i rezultate dijaloga pojasniti šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja će tokom ove sedmice posetiti Prištinu.

On je naveo i da će u okviru dijaloga a na kraju procesa pregovaranja dva premijera i Eštonova kao garant, potpisati sporazum o asocijaciji opština, što će, kako je dodao, olakšati normalizaciju odnosa dve zemlje."

Kosovski premijer je podsetio da tokom poslednje runde razgovora sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem u Briselu nije postignut kompromis, ali je dodao da je on i dalje optimista po pitanju uspeha dijaloga.

Predsednik Nikolić rekao je juče nakon razgovora sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu, da je Priština popustila i da su dve strane bliže dogovoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: