Danas u 20h na B92 film o Đinđiću

Beograd -- Na desetu godišnjicu od ubistva premijera Zorana Đinđića, televizija B92 danas u 20 sati emituje dokumentarni film "Neispričane priče".

Izvor: B92
Podeli

U filmu se prijatelji i profesori Zorana Đinđića prisećaju vremena provedenog sa njim i nekih trenutaka koji su se kasnije prepričavali kao legenda.

Interesovanje Zorana Đinđića za filozofiju i politiku počinje još u srednjoj školi. Njegov odgovor na času filozofije ušao je u legendu IX beogradske gimnazije, priča profesor i prijatelj Zorana Đinđića, Milo Petrović.

"Profesor filozofije Milan Kovačević je postavljao provokativna pitanja i jednom je pitao da li oni koji osvoje zemlju, pobede, imaju pravo da njome i vladaju. Niko se nije javio i Zoran je rekao ’I guske su spasile Rim pa im to ne daje za pravo da njime i vladaju’. Milan je rekao ’Ustani, momče, evo ti 5’“, priča Petrović.

Đinđić je za tri i po godine završio Filozofski fakultet i otišao na doktorske studije u Konstanc u Nemačkoj. O tamošnjoj intelektualnoj atmosferi, životu u modernoj komuni, u čuvenoj Alpenštrase 4, ali i o tome kako je Zoran Đinđič kuvao priča njegov prijatelj iz Konstanca Dragan Mistrić.

"Kad je kuhao, ljepo je kuvao. Jednom je Zoran napravio pekinšku patku, s narandžama, nikad tako nešto nisam jeo“, kaže Mistrić.

U legendu je ušla i pisaća mašina na kojoj je Đinđić pisao svoj doktorat. Njen zvuk budio je čak i njegovog mentora koji je stanovao u kući preko puta, priseća se prijateljica Dunja Melčić.

"Da, ta mašina je strašno kloparala. I Velmer je to čuo, mi smo to već zaboravili. On bi kucao dok nije pao na sto. To je bez kompjutera i fizički posao“, priseća se ona.

Više o životu Zorana Đinđića i u Beogradu i u Nemačkoj, saznaćete u filmu "Zoran Đinđić: Neispričane priče".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu