Predstavljena Đinđićeva biografija

Beograd -- Knjiga "Zoran Đinđić - biografija" autora Bojana Dimitrijevića predstavljena je u Beogradu povodom obeležavanja desetogodišnjice ubistva premijera.

Izvor: Beta
Podeli

Đinđićev dugogodišnji saradnik i suizdavač te knjige Zoran Živković ocenio je da u Srbiji ne postoji politički naslednik Zorana Đinđića.

"Nema političkog naslednika Zorana Đinđića, ali je on za sobom ostavio 'uputstvo za upotrebu', odnosno svoje stavove o rešavanju ključnih državnih problema, a samo je pitanje ko može to da sprovede", rekao je Živković.

On je naveo da je Đinđić bio savršen spoj filozofa-intelektualca i pragmatičara, kao i da je bio idealista, jer je mislio da može da promeni određene stavove građana Srbije.

"On je uvek imao više neprijatelja nego prijatelja. Neprijatelji su mu to bili 24 sata, a prijatelji, nažalost, nisu bili prijatelji svo vreme", ocenio je Živković, koji je i lider nedavno osnovane Nove stranke.

Živković je odbacio ocene stručnjaka da je potrebna istorijska distanca da bi se opisali određeni događaji i naveo da postoje ljudi koji pišu istoriju dok su živi.

Istoričarka Branka Prpa je kazala da reči "neverovatno nije nemoguće" najbolje definišu Zorana Đinđića.

Ona je ocenila da je Đinđić između ostalog, bio opterećen sukobom s predsednikom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom, koji je, kako je kazala, bio na dnevnom nivou.

"Bilo je teško izdržati dnevne opstrukcije... U tom sukobu je počela ključna devastacija 5. oktobra", dodala je Prpa i navela da je Đinđić bio opterećen i odnosima Srbije i Crne Gore, ali I kosovskim problemom i međunarodnim odnosima.

Knjiga "Zoran Đinđić - biografija" podeljena je u dva dela odnosno u prvom delu piše o Zoranu Đinđiću kao filozofu i opozicionom političaru, a u drugom o njemu na mestu premijera prve nekomunističke vlade.

Knjiga sadrži iskaze Đinđićevih savremenika, novinske članke i podatke o prvom demokratskom premijeru iz arhive Demokratske stranke, čiji je bio predsednik.

Može se poručiti preko dnevnog lista "Danas", koji je suizdavač i svakodnevno će objavljivati narudžbenicu za tu knjigu.

Politika

strana 1 od 197 idi na stranu