LSV i SVM protiv sporazuma sa UAE

Poslanici vojvođanskih stranaka LSV i SVM na sednici Skupštine danas su poručili da neće podržati Vladin aranžman sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.03.2013.

19:23

Default images

Raspravu o međudržavnim sporazumima Vlade Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata obeležila je kritika poslanika vojvođanskih stranaka LSV i SVM.

S druge strane, vladajuća koalicija je tvrdila da će to biti jedan od najboljih poslova u poslednje vreme.

“Mi smo dužni da učinimo sve da građanima, uključujući vojvođanske paore, bude bolje i tvrdim da je ovo način”, poručio je poslanik SNS Dragan Šormaz.

On je dodao da bi u EU bili presrećni da u njihove zemlje dođu kompanije iz UAE, a u Srbiji se “navodno bune zbog paora”.

Podršku aranžmanu sa UAE najavio je šef kluba Zajedno za Srbiju Dušan Petrović.

On je rekao da je reč o javnom interesu i poslu od koristi za Srbiju, sa čime se saglasio i poslanik DSS Nenad Popović, koji je poručio da treba tražiti investicije u celom svetu, ne samo u EU i pohvalio posao sa UAE.

Kada je reč o vojvođanskim strankama, poslanici LSV najavili su da neće podržati sporazume sa UAE, a Bojan Kostreš poručio ministru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću da neće dobiti jednoglasnu podršku, kako očekuje.

“Mi u Vojvodini uvek nekako strepimo, jer posle izvesnog vremena shvatimo da smo izvukli deblji kraj”, rekao je Kostreš i podsetio da je “od prodaje NIS Rusima izgubljeno 900 miliona evra”.

On je ministra Dinkića upitao kako je moguće da se na teritoriji Vojvodine 7.000 hektara zemlje daje u zakup, nešto se prodaje, a da vojvođanska administracija ne bude pitana, angažovana, niti uključena u taj posao.

Prema njegovim rečima, nije dobro da se zaobilazi administracija pokrajine.

“Bojim se da možemo da dođemo u situaciju da, zaobilaženjem i nerazgovaranjem, počne sa tom administracijom da se pregovara”, upozorio je Kostreš ministra i dodao da LSV niko nije uverio da su ti sporazumi dobri za Vojvodinu kao i da je u ovom paketu jedino prihvaljiv sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Ministar Dinkić je odbacio tvrdnje Kostreša da je moguće poređenje ugovora sa NIS, jer je sa UAE ugovorena dvaput veća cena po hektaru od tržišne.

Dinkić je rekao da je imao razgovor sa vojvođanskom administracijom i naveo da je lično razgovarao s predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem pre nekoliko sedmica, kao i s pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Goranom Ješićem.

“Upravo zahvaljujući tim konsultacijama odlučli smo da 16.000 hektara državnog zemljišta umesto Emiraćanima ponudimo vojvođanskim poljoprivrednicima, a kompletnu listu projekata za odvodnjavanje i navodnjavanje dobio sam od pokrajinske administracije”, rekao je Dinkić.

Poslanik SVM Arpad Fremond takođe je rekao da je za tu stranku neprihvatljiv deo aranžmana sa UAE vezan za poljoprivredu.

”Mi na ovaj sporazum gledamo kao i na sporazum izglasan pre četiri i po godine između Vlade Srbije i Ruske Federacije. SVM je bila jedna od tri stranke koje nisu glasale za tu ratifikaciju i sada ćemo biti protiv sporazuma sa UAE, jer se druga ugovorna strana favorizuje”, smatra Fremond.

Prema njegovim rečima, u sporazumu nema detalja, ali postoji predugovor kroz koji se vidi da će UAE kupiti više državnih kompanija koje imaju vlasništvo u poljoprivrednom zemljištu, najviše na teritoriji Vojvodine.

Odgovarajući Fremondu, Dinkić je rekao da stranci u Vojvodini obrađuju "duplo više zemlje od ovog što je u predlogu sa Al Dahrom".

"Ne smetaju vam kompanije iz Mađarske, Hrvatske, Irske, otkud sad odjednom problem u vašoj stranci sa Emiraćanima?”, upitao je ministar i naveo da ako se treba plašiti za neke nacionalne interese, ne treba se plašiti od države koja je hiljadama kilometara daleko od Srbije.

Pored “vojvođanskih partija” i LDP je bio kritičan prema predloženim sporazumima.

Poslanica liberala Judita Popović poručila je da LDP nema ništa protiv stranih ulaganja, ali je upitala kako se može verovati vladi čiji premijer izjavljuje “da se lagalo godinama o Kosovu”.

“Na čemu gradite kredibilitet vlade i tražite od opozicije da vas podrži, kako ćete nas ubediti da ovi zakoni na kraju neće biti sušta suprotnost od onog optimizma koji ste iznosili?”, pitala je Popovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: