Mlekari ne daju granicu od 0,5

Predstavnici mlekara, na sastanku s ministrom poljoprivrede, izneli su stav da dozvoljeni nivo aflatoksina od 0,5 mikrograma ne treba menjati, saznaje B92.

Izvor: B92

Petak, 08.03.2013.

16:12

Default images

Podsetimo, analize holandske laboratorije su pokazale da 69,75 odsto uzoraka iz Srbije ima preko 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu, dok su dva uzorka imala i više od 0,5, koliko je dozvoljeno u Srbiji. Ministar Goran Knežević kaže ipak da je ta mera kratkoročna i privremena.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je je rekao da je već počelo da se radi na tome da se vrati pravilnik koji je pre nekoliko dana promenjen, odnosno da se nivo dozvoljenog aflatoksina vrati na 0,05.

I pored namere države da se nivo aflatoksina postepeno snižava, mlekari su od ministra Kneževića zatražili da se dozvoljena granica od 0,5 mikrograma po kilogramu ne menja ili će u suprotnom prestati da otkupljuju mleko od poljoprivrednika.

Oni tvrde da se sa stočnom hranom koja se ove godine koristi u Srbiji i regionu sigurno ne može proizvesti mleko koje sadrži manje od 0,05 mikrograma aflatoksina.

Kako saznajemo, mlekari su zatražili i hitan sastanak sa premijerom Dačićem i vicepremijerom Vučićem da bi im, kako su naveli, stručno obrazložili problem koji je nastao sa mlekom.

"Mere Vlade naredne sedmice"

Vlada bi trebalo u toku naredne sedmice da saopšti detaljan predlog mera za prevazilaženje problema nastalih zbog mleka sa visokim nivoom aflatoksina, potvrdio je Tanjugu generalni direktor Denjub fud grupe Slobodan Petrović.

On je rekao, nakon sastanka koji su predstavnici domaćih mlekara održali sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, da su na tom skupu saopšteni razni predlozi, ali nije želeo da potvrdi da li su mlekare tražile od resornog ministra Gorana Kneževića da se dozvoljeni nivo aflatoksina od 0,5 mikrograma ne menja.

"Sve treba pažljivo analizirati i tek nakon toga donositi konkretne odluke i mere", kaže čelnik Denjub fud grupe, u čijem sastavu je i mlekara Imlek.

"Za sada bi trebalo zadržati 0,5 mmg/kg"

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i predsednik agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić je rekao, komentarišući situaciju na tržištu mleka, da bi trebalo zadržati sada važeću granicu aflatoksina u mleku, od 0,5 mikrograma po kilogramu, ali da se uvede i druga klasa mleka, koja će biti cenovno niža od prve.

"Ja predlažem da se zadrži sadašnji pravilnik sa maksimalno dozvoljenih 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu mleka, ali da se izvrši izmena i dopuna tog pravilnika i da se uvede druga klasa mleka, koja će biti cenovno niža", kazao je Ševarlić Tanjugu.

Ševarlić je objasnio da bi se preko cenovne razlike stimulisali proizvođači i prerađivači mleka da učine sve što je u njihovoj moći da se što brže prilagode evropskim standardima i tako smanji nivo aflatoksina do granice koja važi u najrazvijenijim zemalja EU.

Na taj način bili bi nagrađeni oni koji su izdvojili vreme, novac i kadrove u protekle dve godine da bi ostvarili te standarde, ukazao je Ševarlić.

Analize uzoraka mleka iz Srbije, koje su rađene u Holandiji, pokazuju da moramo drugačije pristupiti rešavanju probelma sa našim proizvođačima i prerađivačima mleka, radi zaštite i proizvođača i potrošača, smatra poznati domaći stručnjak za agroekonomiju.

Ševarlić je istakao da je pohvalno što su te analize pokazale da je 15 od 48 uzoraka mleka u granicama standarda kvaliteta, koji zadovoljava normative EU, ali i naše propise, rekao je Ševarlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

238 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: