Konačno vraćaju nivo aflatoksina

Beograd -- Nakon što su stigle analize mleka koje pokazuju da 69,75 % uzoraka ima preko 0,05 mikrograma aflatoksina iz Ministarstva kažu da su počeli da menjaju pravilnik.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Kako navode u ministarstvu poljoprivrede, pravilnik o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku će biti usklađen sa standardima EU u proceduri koja podrazumeva prilagođavanje još nekoliko pravnih akata koji se odnose na bezbednost hrane, kako bi se izbegla situacija da su međusobno kontradiktorni.

Podsetimo, u izveštaju laboratorije iz Holandije se navodi da skoro 70 odsto uzoraka poslatog mleka prelazi granicu aflatoksina od 0,05 mikgrogramu po kilogramu. Dva uzorka su čak premašila i novodozvoljenih 0,5 mikrograma.

Druge analize koje su urađene u Nemačkoj, a koje je naručio pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, na čijem čelu je Goran Ješić, pokazale su da je nivo aflatoksina u mleku još veći.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je u ponedeljak 4. marta najavio da će dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku biti vraćen sa 0,5 na 0,05 mikrograma u narednih 15 dana, nakon čega su iz Ministarstva poljoprivrede stigle informacije da će to biti urađeno u "naredih nekoliko dana" i "razmatra se mogućnost postepene primene" smanjivanja dozvoljenog nivoa aflatoksina.

Povišen nivo aflatoksina u mleku u Srbiji i nekoliko zemalja Zapadnog Balkana otkriven je polovinom februara, nakon čega je 28. februara Vlada Srbije dozvoljenu količinu aflatoksina desetostruko povećala, sa 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5 mikrograma, uz obrazloženje da to radi da bi zaštitila domaće proizvođače mleka.

Istovremeno, ministar poljoprivrede je nekoliko puta izjavljivao da je mleko koje se nalazi u prodavnicama bezbedno za upotrebu. To je učinio i danas, rekavši da je afera s mlekom politička.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu