Aflatoksin u mleku i preko 0,5?

U izveštaju laboratorije iz Holandije se navodi da skoro 70% uzoraka poslatog mleka prelazi granicu aflatoksina od 0,05. Dva uzorka ipak premašila i naših 0,5.

Izvor: B92

Sreda, 06.03.2013.

18:54

Default images

Podsećamo dozvoljena granica aflatoksina u mleku u EU je 0,05 mikrograma po kilogramu, a u Srbiji 0,5.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede primilo je izveštaj iz laboratorije RIKILT Vageningen (Holandija) o prisustvu aflatoksina M1 u 48 uzoraka mleka koje je po nalogu inspekcije povučeno sa rafova prodavnica u Srbiji 19. februara 2013.

U saopštenju na sajtu ministarstva navodi se da ni jedan uzorak mleka ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u Srbiji. Laboratorija je utvrdila da 31,25% uzoraka poslatog mleka ne prelazi granicu koju je postavila EU.

Ipak, uvidom u izveštaj iz laboratorije, koji se može pogledati na sajtu Ministarstva poljoprivrede, vidi se da su dva uzorka premašila i maksimalnu granicu od 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu. Takođe, dozvoljena margina greške pri merenju je, napominje se u izveštaju iz laboratorije, 29 odsto. Holanđani smatraju da nivo aflatoksina ne prelazi "srpskih" 0,5.
Podsetimo, analiza je rađena po nalogu inspekcije 19. februara 2013. Da su tog dana stigli rezultati, oni bi pokazivali da je skoro 70 odsto mleka neispravno, ali u međuvremenu Vlada Srbije menja dozvoljenu granicu.

Podsećamo, ministarstvo je najpre podiglo dozvoljenu granicu aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 da bi zatim najavili da će ponovo vratiti granicu na pređašnju vrednost.

Proizvodne serije mleka za koje je ovom analizom utvrđeno da odgovaraju standardima EU biće vraćene u prodaju, dok će ostale biti uništene u skladu sa zakonom, navodi se na sajtu Ministarstva.

Rezultati ove analize mleka iz Srbije, rađenih u holandskoj laboratoriji, pokazuju da nijedan uzorak ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u Srbiji, izjavio za B92 državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović. On dodaje da je analiza pokazala ono što je ministarstvo tvrdilo - da je mleko bezbedno i da je trebalo da se sačeka da ministarstvo pošalje uzorke na superkontrolu u Holandiju, a ne da "padnemo pod uticaj kojekakvih analiza i izveštaja koji su bili nestručno uzeti i koji su bili zlonamerni i pravili paniku među ljudima".

U objavljenoj analizi mleka svi uzorci su pod šiframa, zbog čega su građani opet ostali uskraćeni za informaciju koja marka mleka ima najmanje ili najviše aflatoksina.

"Mleko koje je do 0,05 biće vraćeno na police, potpuno je ispravno za konzumaciju. A pošto su analize vršene u periodu kada je vladajući standard bio 0,05, mora se poštovati zakonska procedura- u tom momentu 0,5 standard nije bio na snazi i oni će biti pretvoreni u mleko u prahu, odnosno biće po proceduri sklonjeni, i u mlekari u Subotici ili u mlekari u Zaječar, pretvoreno mleko u prahu biće uništeno po propisima", rekao je Golubović za B92.

Nismo uspeli da dobijemo odgovore na pitanje zašto će biti uništeno mleko za koje nadlešni tvrde da je potpuno bezbedno za upotrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

640 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: