Ješić objavio nemačke rezultate

Goran Ješić objavio rezultate analize mleka iz laboratorije u Minhenu. U nekim uzorcima sadržaj aflatoksina prelazi i 0,5 mikrograma. Mlekari zbunjeni.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

14:48

Default images

Podsetimo, pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, na čijem čelu je Ješić, naložio 20. februara 2013. godine uzorkovanje mleka koje se nalazi u maloprodajnim objektima na teritoriji Vojvodine i potom ih poslao u dve referentne laboratorije u Nemačkoj.

Nakon što su stigli rezultati analize mleka rađeni po Elisa metodi, danas je objavljen i rezultat analize HPLC metodom koje je izvršila akreditovana laboratorija "MUVA Kempten" iz Minhena.

Analiza je pokazala da u svim uzorcima vrednosti aflatoksina prelaze dozvoljeni EU maksimum od 0,05 mikrograma po kilogramu, dok četiri uzorka sadrže koncentraciju aflatoksina koja prelazi i sadašnju, desetostruko višu, propisanu granicu u Srbiji od 0,5 mikrograma po kilogramu. Najveću koncentraciju aflatoksina imaju proizvodi mlekare "Tomić" iz Šašinaca. Pasterizovano mleko sa 1,0 odsto mlečne masti tog proizvođača ima 1,2 mikrograma po kilogramu, dok pasterizovano mleko sa 2,8 procenata mlečne masti ima koncentraciju aflatoksina od 0,87 mikrograma po kilogramu.

Pasterizovano homogenizovano mleko sa 3,2 odsto mlečne masti mlekare "Sirela" iz Maglića ima 0,58 mikrograma po kilogramu, dok pasterizovano neobrano mleko mlekare "Gulmlek" iz Stapara ima koncentraciju aflatoksina od 0,53 mikrograma po kilogramu.

Preostali uzorci mleka uzeti su od skoro svih većih mlekara u Srbiji i nijedan od njih nema manju koncentraciju aflatoksina od 0,2 mikrograma po kilogramu, što je višestruko veća vrednost od one koju je dozvoljavao pravilnik koji je tada bio na snazi.

U vreme uzorkovanja granica dozvoljenih aflatoksina M1 u mleku u Srbiji iznosila je 0,05 mikrograma po kilogramu.

Vlada Vojvodine ukupno je poslala 19 uzoraka mleka na analizu u nemačku laboratoriju. Inače, danas je ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio da će Srbija vratiti dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku na 0,05, dodajući da je povećanje nivoa na 0,5 bila iznuđenja mera zbog zaštite poljoprivrednika. On je ponovio da je mleko koje se nalazi u prodavnivcama u Srbiji bezbedno za upotrebu.

Proizvođaći mleka zbunjeni

Generalni direktor Imleka Slobodan Petrović rekao je da je zbunjen jer su rezultati za iste uzorke koji su objavljeni na sajtu pokrajinske vlade "toliko veći od onih prekjuče".

On je zatražio od vojvođanske vlade dodatno objašnjenje šta se u međuvremenu promenilo, navodeći kao primer da su isti uzorci "moje kravice" ranije imali sadržaj aflatoksina od 0,11 i 0,1, a sada 0,21 i 0,19.

Čelnik Imleka je podvukao da postoji velika razlika izmdeju dva rezultata, iako su datumi i šifre proizvoda isti.

"Raniji podaci skinuti su sa sajta i danas stavljeni novi za iste uzorke i ne razumeno šta nije valjalo", zapitao se Petrović.

On je ukazao da to već prevazilazi svaku meru, treba da se zna ko uzima uzorke, da se uzmu uzorci za superanalizu i da ih uzimaju inspektori zaduženi za to.

U Nacionalnoj asocijaciji prerađivača mleka SEDA nisu hteli da komentarišu rezultate analiza prisustva aflatoksina u mleku koje je objavila pokrajinska vlada istakavši da čekaju zvanične rezultate koje će sutra objaviti Ministarstvo poljoprivrede.

SEDA ne učestvuje u načinu komunikacije između pokrajinske vlade i Ministarstva poljoprivrede i očekujemo da obe institucije izađu sa konstruktivnim planom kako da se reši problem, što do sada nije bio slučaj, ukazali su u toj asocijaciji.

Kako su ocenili, problem sa prisustvom aflatoksina u mleku postoji, ali je preuveličan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: