Rezultati analize mleka u sredu

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će rezultate superanalize uzoraka mleka iz laboratorije u Holandiji dobiti u sredu, 6. marta.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 04.03.2013.

16:05

Default images

Zbog različitih rezultata ispitanih uzoraka istog mleka, Ministarstvo poljoprivrede je, po preporuci Referentne laboratorije EU, poslalo sporne uzorke na superanalizu u Holandiju, u laboratoriju koja može sa preciznošću da utvrdi stvarni nivo aflatoksina M1 u mleku.

Dok se čekaju rezultati analize mleka, u Pokretu potrošača Srbije traže da Vlada vrati stari pravilnik, takođe i da uvede novi sistem deklarisanja mleka i mlečnih proizvoda. Time bi mlekare bile u obavezi da na proizvodu navedu da li imaju veću koncentraciju aflatoksina.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača kaže da bi nivo aflatoksina u mleku trebalo vratiti na 0,05 mikrograma po litru.

"Vlada pod hitno treba da preispita i promeni odluku o promeni pravilnika. Dakle, pravilnik koji je objavljen u Skužbenom glasniku 2011. godine, u kome je definisana maksimalna dozvoljena količina aflatoksina i da se vrati onaj koji smo imali i odranije, ne zbog EU", kazao je on.

Mleko će na dnevni red u Skupštinu doći krajem meseca. Zorana Babić iz Srpske napredne stranke kaže da će datum biti poznat u četvrtak. Za LDP, koji je predložio održavanje posebne sednice - odlaganje sednice je neodgovorno, jer je reč o zdravlju ljudi.

"Nezavisno od patetičnih najava i partijskih odluka SNS o tome ko će i da li će biti žrtvovan, za građane je mnogo važnije da saznaju zašto je cela Vlada donela odluku da Srbija bude jedina zemlja u Evropi u kojoj je dozvoljeno da u mleku za ljude ima 10 puta više aflatoksina nego u hrani za goveda", kaže Jovanović.

Ono što je takođe nedopustivo, po lideru LDP-a, jeste to da o kvalitetu hrane odlučuju pojedinci ili partije, a da javnost iščekuje gostovanja političara na TV da bi saznala kakva je hrana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: