Benedikt XVI više nije papa

Benedikt XVI i zvanično je u 19h postao prvi papa u poslednjih sedam vekova koji je podneo ostavku na tu funkciju, okončavši osam godina dugu i burnu vladavinu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.02.2013.

18:07

Default images

Tokom njegove vladavine Vatikan je bio suočen i sa brojnim skandalima.

Benedikt (85) je drugi papa u 2.000 godina dugoj istoriji Crkve, koji se dobrovoljno povukao s položaja, zapanjivši svet 11. februara, kada je objavio da više nema snagu "uma i tela" da nastavi dalje, preneo je AFP.

Ranije danas, u svom poslednjem obraćanju javnosti, Benedikt XVI je sa balkona papske letnje rezidencije u Kastel Gandolfu pozdravio nekoliko hiljada vernika i zahvalivši se poručio da on više nije papa.

Bilo je to veoma emotivno poslednje obraćanje, poslednjeg dana pontifikata pape Benedikta XVI.

Po dolasku u Kastel Gandolfo, papa Benedikt XVI ušao je u svoj papamobil kojim se odvezao do vile gde je proveo poslednje sate pontifikata i gde će biti narednih dana do završetka obnove manastira u kome će biti stalno nastanjen.
Foto: Tanjug
Papu Benedikta su u Kastel Gandolfu dočekali gradonačelnik i sveštenstvo.

Benedikt XVI je, inače, neki minut posle 17 sati ušao u helikopter kojim je napustio Vatikan i uputio se prema Kastel Gandolfu, mestašcu udaljenom svega 25 kilometara gde će provesti poslednje sate pontifikata.

Istorijski odlazak pape Benedikta iz Vatikana ispratilo je hiljade i hiljade ljudi i dok su oni pogledima pratili let, helikopter sa zastavom Vatikana, simbolično je napravio nekoliko krugova iznad Trga Svetog Petra pre nego se uputio ka Kastel Gandolfu.

"Nastaviću da budem blizu vas u molitvama, posebno u narednih nekoliko dana kada budete birali novog papu kome danas objavljujem bezuslovno uvažavanje i poslušnost", rekao je odlazeći papa.

"U ovih proteklih osam godina mi smo proživeli prekrasne trenutke obasjane svetlošću na putu vere, kao i momente kada su tamni oblaci prekrivali nebo", rekao je Benedikt XVI kardinalima koji su se okupili na oproštajnom sastanku.
Foto: Tanjug
Na sastanku su bili i kardinali koji će činiti konklavu koja bira naslednika Benedikta XVI koji je sredinom meseca svojevoljno odlučio da napusti pontifikat. "Pokušali smo da služimo Hristu i Crkvi", rekao je papa.

Odluka o izboru novog pape očekuje se sredinom marta kako bi Uskrs proveo sa vernicima. Katolička crkva ove godine Uskrs slavi 31. marta.

"Dragi prijatelji, srećan sam što uživam vaše simpatije, prijateljstvo i pažnju... Ovo je drugačiji dan za mene nego svi raniji dani... Ja više nisam papa, ali ostajem u Crkvi.. Ja sam jednostavno hodočasnik koji završava svoj put na ovoj zemlji", rekao je Benedikt XVI

U međuvremenu portparol Vatikana je saopštio da će se konklava za izbor novog pape sastati 11. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: