Hrvatska povlači vojnike iz UN

Premijer Hrvatske Zoran Milanović je u dogovoru s predsednikom Ivom Josipovićem inicirao povlačenje hrvatskih vojnika iz misije UN na Golanskoj visoravni.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

12:27

Default images

Odluka je usledila pošto je "Njujork tajms" objavio da Hrvatska navodno prodaje oružje sirijskim pobunjenicima, zbog čega, kako je rekao Milanović, hrvatskim vojnicima nije garantovana bezbednost.

"Time su naši vojnici izloženi nepredvidivim rizicima. Naša je odgovornost i zadatak da o tome razmišljamo i, kad je potrebno, delujemo", rekao je Milanović na sednici Vlade.

On je dodao da koliko god Hrvatska demantuje te informacije svetskih medija, "ne može ih nikada demantovati". Naglasio je da su, za razliku od drugih misija, hrvatski vojnici na Golanu gotovo nenaoružani.

Pošto su objavljene informacije u "Njujork tajmsu", premijer je rekao da se ne može biti siguran hoće li neko preduzeti nešto protiv hrvatskih vojnika, pa je Hrvatska odlučila da zaštiti svoje ljude.

Prema zvaničnim podacima, hrvatski kontingent u posmatračkoj misiji UN-a na Golanu ima 97 ljudi, a u misiji učestvuju i vojnici iz Austrije, Indije, Japana i s Filipina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: