Priveden bivši predsednik SO Surčin

Bivši predsednik SO Surčin Vojislav Janošević i još četiri osobe privedeni su u nastavku akcije suzbijanja finansijskog kriminala, saopštio je MUP.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

11:57

Default images

Privedeni su osumnjičeni da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Uhapšeni su i direktor preduzeća "Komgradnja" d.o.o. Beograd Gvozden Radivojčević (57), bivši direktor Javnog preduzeća Surčin Jovan Milivojević (40), nadzorni organ GO Surčin Rade Spasić (68) i rukovodilac radova preduzeća "Komgradnja" d. o. o. Svetlana Spasenović (49).

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i rukovodilac radova preduzeća "Komgradnja" d.o.o. Beograd Dejan Radojević (40).

Janošević je bio predsednik SO Surčin do majskih izbora, ali je dobio naslednika tek posle mnogo tenzija i incidenata u avgustu kada je novu većinu u opštinskom parlamentu formirala koalicija SNS-URS-SPS.

Podsetimo, postizborna dešavanja u toj beogradskoj opštini obeležili su i protesti grupe građana koji su optuživali Janoševića za "lopovluk" i nosili majice i lepili plakate sa natpisom "Vojica lopov".

Među onima koji su protestovali tokom leta 2012. godine je bio i Ljubiša Buha Čume, što je dovelo do dodatnih tenzija, a predstavnici DS, čiji je Janošević član, tražili su i policijsku pomoć zbog, kako su naveli, zastrašivanja.

Tada je surčinski odbor DS-a tražio zaštitu policije od pretnji i uvreda iza kojih stoji zaštićeni svedok Ljubisa Buha Čume, na šta je ministar Ivica Dačić, odgovarao da ne treba policiju mešati u politiku.

Tenzije su splasle nakon što je sredinom avgusta formiranja nove opštinske većine.
Na kuæama u Surèinu oblepljeni su uvredljivi plakati na raèun bivšeg predsednika te opštine demokratu Vojislava Janoševiæa, u žutom je Ljubiša Buha Èume (Foto:Tanug, Arhiva)
Kako je saopštio MUP, osumnjičeni Janošević je u periodu od juna 2011. do marta 2012. u saizvršilaštvu sa ostalim osumnjičenima izvršio navedeno krivično delo na taj način što je 6. juna 2011. u ime GO Surčin, čiji je bio predsednik, s preduzećem "Komgradnja" d.o.o. zaključio Ugovor o izvođenju radova na izgradnji kanalizacione mreže u ukupnoj vrednosti od 112.878.275 dinara.

Potom je, kako se navodi, Ugovorom o ustupanju od 20. jula 2011. ugovorne obaveze GO Surčin preneo na JP Surčin.

Nakon toga je osam neistinitih-fiktivnih privremenih situacija sačinjenih i ispostavljenih od Radivojčevića, Radojevića i Svetlane Spasenović zajedno sa Milivojevićem i Spasićem overio i odobrio njihovo plaćanje u ukupnom iznosu od 43.703.081, iako je znao da radovi koji se navode u spornim situacijama nisu izvršeni u navedenom obimu, kao i da je plaćanje izvršeno suprotno članu 10 ugovora koji predviđa plaćanje u roku od 180 dana od prijema situacije, a sve imajući u vidu "Presek izvedenih radova" od 10. septembra 2012, koji je overen i potpisan od odgovornih lica GO Surčin i preduzeća "Komgradnja" d.o.o.

U tom preseku se, pored ostalog, navodi da je stvarna vrednost izvedenih radova 16.501.085,78 dinara.

Na taj način su preduzeću "Komgradnja" d.o.o. pribavili imovinsku korist od 27.201.996 dinara i za isti iznos oštetili GO Surčin.

DS: Istragama da se bave nadležni, a ne tabloidi

Beogradski odbor Demokratske stranke smatra da je neophodno da se što pre "prestane sa atmosferom zastrašivanja" i da se istragama bave nadležni organi, "a ne tabloidi", što je, kako tvrde, bio slučaj i u privođenju Vojislava Janoševića.

"Ne želeći da utičemo na rad državnih organa, Gradski odbor DS izražava zabrinutost zbog činjenice da se po istoj matrici po kojoj se već mesecima u pojedinim tabloidima najavljuju istrage i hapšenja, presuđuje i optužuje bez dokaza i juče na isti način, medijskim tekstovima, najavilo hapšenje Janoševića", saopšteno je iz Gradskog odbora DS.

Demokrate navode da je aktuelna vlast u Surčinu formirana na “skandalozan način”, te da se "nebrojeno puta do sada moglo čuti da je aktuelna većina plod želja pojedinaca, a ne građana te beogradske opštine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: