SNS-DS nastavljaju svađu oko mleka

Naprednjaci i demokrate su, nakon odluke vlade da udesetostruči dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku, nastavile da se optužuju za neodgovornost prema građanima.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

22:58

Default images

SNS optužuje opoziciju da želi da širi paniku i tako potkopa kredibilitet vlade, a DS tvrdi da vlada ne mari za zdravlje građana.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, objasnio da je dozvoljeni nivo aflatoksina vraćen na nivo koji je u Srbiji važio do pre dve godine i koji je i dan-danas validan u SAD.

Prema njegovim rečima, današnjom odlukom Vlade Srbije ovdašnji standardi usaglašeni su sa standardima koji ne važe u EU, a koji su previše restriktivni, ali važe u drugim razvijenim državama sveta.

"Naša konkurencija namerno stvara atmosferu haosa i nije ni čudo da su građani zbunjeni", rekao je Mirović, ističući da građani treba da veruju ovlašćenim stručnim ustanovama koje su objasnile da razlika između 0,05 i 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu prehrambenog proizvoda nije opasna po zdravlje.

Kako je istakao, odluka pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića da neovlašćeno iznese podatke o nivou aflatoksina u mleku, a zatim i napadi na vladu koji su usledili iz DS jesu "deo organizovane akcije da se unište stočari i poljoprivreda".

Mirović je, međutim, rekao da treba ispitati ko je odgovoran za to što se jesenas nije reagovalo na nagoveštaje da bi moglo da dođe do povećanja nivoa aflatoksina u prehrambenim proizvodima zbog lošeg roda kukuruza.

Portparolka Demokratske stranke Aleksandra Jerkov smatra da je strašno što Srbija ima vladu koja je donela odluku da se dozvoljena količina nečega što je kancerogeno poveća.

"Građani Srbije ne treba da budu jedini građani u regionu koji imaju vladu koja, umesto da rešava problem koji je sama stvorila, povećava dozvoljeni nivo kancerogene materije", naglasila je Jerkovljeva.

Prema njenim rečima, problem povećanog prisustva aflatoksina u mleku postoji u svim zemljama u regionu, ali je Vlada Srbije jedina reagovala na ovakav način.

"Rezultat će biti to da će zemlje koje su se spremile da pobacaju mleko sve to lepo izvesti Srbiji zato što naša vlada misli da je za naše građane dobro ono što nije dobro za građane Hrvatske", rekla je Jerkovljeva i objasnila da ne može biti kriv onaj ko je izneo rezultate, odnosno Ješić, umesto onog ko je prouzrokovao problem.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić rekao je da je Bugarska jedina zemlja u regionu, iako je članica EU, koja dozvoljava nivo od 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu.

S druge strane, ostale zemlje EU, kako je objasnio, slede preporuku organizacije UN FAO koja preporučuje granicu od 0,05 mikrograma ili čak ne tolerišu nikakav nivo te kancerogene materije u prehrambenim proizvodima.

"Žalosno je što je politika toliko upletena u prostu životnu stvar. Uopšte nije važno da li je neko rezultate dobio privatno ako je reč o referentnoj laboratoriji. Na sceni je nedoraslost političke elite koja ne može da razdvoji dnevnopolitičke događaje od života", smatra Nikolić.

Prema njegovom mišljenju, bilo je logično uništiti kontaminirani kukuruz, jer sada imamo problem sa mlekom koje je mnogo puta skuplje od kukuruza.

On je postavio pitanje zašto je vlada rešila da se vrati na stari standard ako se pokazalo da je nivo aflatoksina moguće brzo smanjiti upotrebom minerala zeolit u stočnoj ishrani?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

185 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: