Dinkić: Ubrzan razvoj IT sektora

Vlada Srbije će sledeće nedelje razmatrati program podrške IT industrije, a predložiće i povećanje kvota za upis na tehničke fakultete, kaže Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

16:37

Default images

Industrija informatičke tehnologije, koja je prošle godine ostvarila izvoz od 200 miliona evra, uz automobilsku, treba da postane zamajac razvoja privrede Srbije, rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić nakon obilaska Poslovno-tehnološkog inkubatora u Beogradu.

On je objasnio da podrška IT sektoru podrazumeva poreske olakšice kao i besplatna sredstva maksimalno do 25.000 po projektu.

Dinkić je rekao da će Elektrotehnički fakultet dobiti staru zgradu "Lola" koja se nalazi u blizini sadašnje zgrade fakulteta.

On je dodao da će ta zgrada površine 12.000 metara kvadratnih biti adaptirana uz pomoć Vlade Srbije, što će omogućiti ETF-u da prima više studenata.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da na tehničkim fakultetima ima malo studenata, a da ih poslodavci traže.

“Studenti koji upišu tehnički fakultet mogu o trošku države da ga završe uključujući masters i doktorske studije", istakao je Obradović, dodajući da su ovi fakulteti moto budućeg razvoja Srbije.

Na društvenim fakultetima, kako je rekao ministar, veliki je pritisak studenata koji nakon završenih studija ne mogu da se zaposle.

Obradović je ukazao na to da će Ministarstvo predložiti mere za povećanje broja studenata na masters studijama tehničkih fakulteta.

Ministri Dinkić i Obradović najavili su i da bi od 1. juna trebalo da počne sa radom Tehnološki park na Zvezdari.

Pre obilaska Poslovno-tehnološkog inkubatora ministri su održali sastanak sa dekanima četiri tehnička fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dekan ETF-a Branko Kovačević zahvalio je na podršci države istakavši da ona ima za cilj otvaranje novih radnih mesta za sve one koji se bave proizvodnim zanimanjima.

On je podsetio da se ove godine obeležava 160 od početka razvoja industrije u Srbiji i da bi bilo lepo da ta godišnjica bude u znaku reindustrijalizacije.

Dekan Kovačević istakao je i da investicije u IT sektor treba da spreče odlazak mladih stručnjaka iz Srbije.

On je naveo da osim legalnih 200 miliona evra koje izvozi IT sektor u toj branši cirkuliše i dodatnih 200 miliona evra u sivoj zoni.

Prema rečima rektora investicije bi povećale 10 puta prihode IT industrije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: