"Ispitaće se i službena vozila"

Beograd -- Predsednik Saveta Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović najavio je da će ove godine početi i revizija svrsishodnosti korišćenja sredstava budžeta.

Izvor: Tanjug
Podeli

Sretenović je rekao da se to odnosi na upotrebu resursa kao što su službena vozila, ali i drugih resursa važnih za Srbiju.

Tema upravljanja resursima je veoma značajna, a naš doprinos tome će biti kroz prvu pilot reviziju svrsishodnosti sa strateškim partnerima iz Holandije, rekao je Sretenović na skupu "Zloupotreba javnih resursa".

On je naveo da se revizija svrsishodnosti popularno naziva tri E - ekonomičnost, efikasnost i efektivnost.

"Prilikom izbora teme koju bi radili kroz tu pilot reviziju sagledavali smo mnoge kriterijume i elemente i došli smo do zaključka da krenemo sa upravljanjem službenim vozilima kod direktnih budžetskih korisnika", rekao je Sretenović.

On je dodao da je cilj revizije da se ustanovi da li se upravljanje tim vozilima odvija na ekonomičan, efikasan i efektivan način, odnosno na koji način se upotrebljavaju vozila i u koje svrhe.

Prema njegovim rečima, suština revizije svrsishodnosti je da se utvrde tačni podaci na koji način se službena vozila, kod direktnih korisnika budžeta, koriste.

On je ukazao da u Srbiji ne postoji nijedan organ koji može da da zbirne podatke o broju, vrsti vozila, troškovima održavanja i utroška materijala, ali i da je DRI u tom smislu započeo sa prethodnim postupkom revizije gde traži obaveštenje svih direktnih korisnika budžeta da dostave podatke o strukturi i svrhu upotrebe vozila, o kubikaži i o tome koliki su bili troškovi 2012. za njihovo održavanje.

"Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije i Uprave za zajedničke poslave, u Srbiji ima više od 24.000 vozila, ali se pretpostavlja da je u upotrebi više od 30.000 njih", rekao je Sretenović i dodao da postoje podaci da se vozila nabavljaju iz nekih razloga, a da nisu potrebna.

strana 1 od 203 idi na stranu