Kacin: Tadić sanja svoju istinu

Beograd -- Boris Tadić i dalje sanja „svoju istinu o svojim zaslugama, pokazuje da nije napravio nikakve greške“, napisao je na Tviteru Jelko Kacin, piše Danas.

Izvor: Danas, Tanjug
Podeli

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju ovako je prokomentarisao sastanak počasnog predsednika DS Borisa Tadića s predstavnicima liberala, kojima i Kacin pripada u EP u Briselu.

Slovenački političar nije želeo da za Danas objasni i potkrepi svoju žestoku prozivku bivšeg predsednika Srbije, istakavši da je napisao sve što ima da kaže, a ni Boris Tadić nije hteo za ovaj list da zvanično komentariše Kacinove tvrdnje.

Jelko Kacin se na Tviteru, između ostalog, zapitao „koliko će se još Tadić protiviti članstvu socijalista Ivice Dačića u Internacionali“ i ističe da je Tadić izrekao „neistinu“ tvrdnjom da „Kacin kuca na otvorena vrata, Dačića sam ja promovisao“. „Malo morgen! Boris je pred poslednji kongres DS odleteo u Južnu Afriku da bi blokirao Dačića! Lagati u EP nije lepo!“, prenosi Danas ono što je Kacin napisao.

On, takođe, otkriva da je pitao Tadića za ulogu Milice Delević u narednim fazama puta Srbije ka EU. „Pitao sam Tadića da li će Milica Delević iz DS dobiti zapaženiju i odlučniju ulogu u procesu pridruživanja Srbije EU? Šta je meni? Ućuti!“, ističe Kacin.

Ocenjujući Tadićevu retoriku, on navodi da je došao do izražaja „njegov ego“: „Ukoliko niste znali: Boris Tadić je u stvari primorao vladajuću koaliciju da nastavi njegovu viziju i rad! Opet njegov EGO-EGO!“

Izvestilac EP za Srbiju je na Tviteru komentarisao i kako „tokom kohabitacije predsednika Tadića s premijerom Koštunicom nije bilo saradnje s Haškim tribunalom“, a da se „posle promene vlade pojavio Karadžić“.

Prema mišljenju Predraga Simića, predsednika Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, bivši srpski predsednik je „nesumnjivo tokom svog mandata imao i ozbiljne greške, ali i zasluge, pre svega kada je reč o približavanju Srbije EU“.

„Kacin s puno strasti komentariše Tadića, što nije dobro činiti prilikom ocenjivanja nečijeg dela. Činjenica je da su tokom njegovog mandata pokrenuti pozitivni procesi, zahvaljujući kojima je Srbija dobila beli šengen i postala kandidat za članstvo u EU“, smatra Simić.

Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, kaže za Danas da Jelko Kacin „u poslednje vreme daje veoma neobične izjave, koje su primerenije članovima aktuelne vladajuće koalicije u Srbiji nego jednom predstavniku EU“.

„Stiče se utisak da se Kacin umešao u unutrašnju kampanju koji pojedini vode protiv Borisa Tadića. Neobično je i nemoralno to što on zanemaruje značaj hrabrih poteza koje je Tadić povlačio u veoma ograničenim okolnostima“, zaključuje Stanojlovićeva.

Počasni predsednik DS Boris Tadić, koji je prethodna dva dana boravio u Evropskom parlamentu u Briselu, rekao je da Srbija zaslužuje da dobije datum početka pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, a da je aktuelna vladajuća koalicija u Srbiji „prihvatila njegove stavove“ o evropskim integracijama i regionalnoj saradnji.

Tadić je razgovarao s brojnim poslanicima EP, stručnjacima za Zapadni Balkan i komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Krstić odgovorio "kontroverznom izvestiocu"

A na ove tvitove Kacina odgovorio je, takođe preko Tvitera, Tadićev bivši savetnik Nebojša Krstić.

"Po (američkom državnom sekretaru) Džonu Keriju, u Americi svako ima pravo da bude glup. Po tvitovima Jelka Kacina, ima i u Sloveniji", naveo je Krstić.

Prema rečima Krstića na Tviteru, "neko u EU je zaključio da nam ucene datumom i Kosovom nisu dovoljna kazna i onda se dosetio da pošalje Jelka Kacina".

"Malo nam je kontroverznih biznismena, nego imamo Jelka Kacina, kontroverznog izvestioca EP", napisao je Krstić, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu