Drobnjak: I ćorav bi video stubove

Komitet za saobraćaj zatražio smenu direktora JP Putevi Srbije koji je rekao da bi i ćorav video neobeležene stubove u koje su zakucala 2 automobila za vikend.

Izvor: Blic

Sreda, 27.02.2013.

09:44

Default images

Naime, direktor preduzuća koje je zaduženo za održavanje dela autoputa Beograd - Novi Sad, gde su se za dva dana dogodile dve saobraćajne nesreće, Zoran Drobnjak pitao je novinara Blica "šta je problem" što je jedan smer na tom delu autoputa i dalje neobeležen" i dodaje da će to biti "vrlo skoro još bolje nego smer u kome su se dogodile nesreće".

Drobnjak je u razgovoru sa novinarom ocenio i da "nije u redu to što se piše" u medijima.

"Neka nadležno tužilaštvo i sud rade svoj posao i utvrde šta se tamo dogodilo. Šta je problem što nismo obeležili drugu stranu puta? Pa obeležićemo. I to još bolje i lepše. Evo, to ćemo na primer uraditi danas", kaže direktor "Puteva Srbije".

Na pitanje zašto put nije obeležen pre 15 meseci kada je bilaznica i otvorena Drobnjak kaže da tu treba da se postavi struja, a da kablove kradu.

"Kada je reč o nesrećama, na autoputu postoje putokazi za naplatnu rampu i da se brzina smanji. Ti stubovi su bili lepo ofarbani u crveno-belo. Pa šta ako je bio mrak, video bi ih i ćorav vozač. Ali ne može da ih vidi ako vozi 200 na sat. Da je vozio koliko je ograničenje, 40 ili 60 na sat i udario, ništa im se ne bi dogodilo", kaže on.

Blic podseća da se prva nesreća dogodila u subotu uveče oko 21 sat, kada je B.M. (30) iz Vrbasa svojim automobilom "seat ibica" udarila u neobeležen stub buduće naplatne rampe i poginula. Na istom mestu, u skoro identičnoj saobraćajnoj nezgodi, povređeno je troje mladih ljudi. "Putevi Srbije" su obilaznicu oko Novog Sada na kojoj su se dogodile nesreće otvorili 21. novembra 2011. godine, ali su upozorenja i signalizaciju postavili tek pre dva dana i to samo u smeru u kome su se dogodile nesreće.

Komitet za saobraćaj traži smenu Drobnjaka

Zbog takvih izjava Drobnjaka reagovao je Komitet za bezbednost saobraćaja koji zahteva od Vlade Srbije da bez odlaganja smeni direktora JP "Putevi Srbije", ali i zbog brojnih propusta u obezbeđivanju sigurnih puteva.

"Izjava generalnog direktora JP 'Putevi Srbije' objavljena u današnjem štampanom izdanju "Blica" o tragičnim saobraćajnim nesrećama koje su se dogodile 22. i 23. februara na pristupnoj saobraćajnici autoputa Beograd - Subotica kod Novog Sada kada je jedna osoba poginula a tri povređene, potpuno je neprimerena i nedopustiva", navode iz Komiteta za saobraćaj.

"Kada gospodin Drobnjak izjavljuje 'da bi stubove video i ćorav vozač' iako ti stubovi nisu bili označeni odgovarajućom signalizacijom, i nisu bili osvetljeni na odgovarajući način on vređa ne samo stradale na tim stubovima već i zdrav razum svih građana Srbije, a naročito stručne javnosti", podvlači se u saopštenju.

Ako po mišljenju gospodina Drobnjaka, kažu iz Komiteta, stubove može videti ćorav vozač čak i po mraku, zašto su nakon tragičnih događaja ispred stubova postavljene vertikalne zapreke sa treptačima?

Iz Komiteta podsećaju javnost na neke teške saobraćajne nezgode u Sićevačkoj klisuri (15. septembar 2012.) kada je stena pala na autobus pun putnika ili one u Salakovcu kod Požarevca (26. novembar 2011.) kada je automobil naišao na led i kada su poginule dve osobe od kojih je jedna bila četvoromesečna beba.

"I pored zakonske obaveze, preduzeće na čijem je čelu gospodin Drobnjak, nije izvršilo nijednu dubinsku analizu saobraćajnih nezgoda sa poginulima u protekle tri godine", stoji na kraju saopštenja Komiteta za saobraćaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

304 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: