I evrofanatizam "kriv" za mleko?

Srbija je u euforiji evrofanatizma usvojila mnogo zakona i propis o granici za toksine u mleku, iako nije spremna da to isprati, kaže ministar Goran Knežević.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2013.

10:04

Default images

"Nazovite to i zaljubljenost u evropske zakone. Mi se za to zalažemo, ali oni moraju da budu primenjivi. Mi smo postavili ovaj standard za mleko, iako pre toga nismo napravili unutrašnju organizaciju koja to može i da prati", rekao je ministar poljoprivrede u Kažiprstu B92 i naveo da je slično bilo i s kutijama za prvu pomoć, koje nisu mogle da se kupe.

Knežević je još jednom ponovio da je mleko koje se nalazi na policama prodavnica u Srbiji potpuno ispravno i bezbedno za upotrebu, dodavši da je država na vreme reagovala.

On je dodao i da je njegova izjava o tome da će "mleko za sedam dana biti bezbedno" istrgnuta iz konteksta i da je izbačena reč "kompletno", pri čemu je, kako je naveo, mislio i na mleko koje je povučeno.

"Čim smo videli problem u okruženju, uzeli smo 300 uzoraka. Kada su se pojavili isti uzorci koji daju različite rezultate, kada je bilo jasno da postoji eventualna mogućnost da nešto bude kontaminirano, odmah smo povukli i uzorke poslali u Holandiju. Ukoliko se pokaže da je mleko zdravo, biće vraćeno u prodavnice, a ako rezultati ne budu dobri, to mleko će biti uništeno", rekao je Knežević, dodavši da su uzorci uzeti od mleka svih proizvođača.

Na konstataciju da država tada nije obavestila građane o tome šta se dešava, rekao je da država "obaveštava, ali ne diže paniku".

"Znamo kakvo mleko pijemo. Građani sve mogu da vide na sajtu, imaju kol centar. Naravno da problem postoji, ali tražemo rešenje. Tokom 2012. godine i u januaru smo imali 1.000 uzoraka, svi su bili dobri. Čim se pojavila mogućnost da postoji mogućnost kontaminacije, povukli smo mleko, zato garantujem da je sve bezbedno", rekao je Knežević.

On je naveo i da pokrajinski sekretar Goran Ješić nije ovlašćen da objavljuje podatke.

"Ako se ispostavi da su uzorci koji su na granici kontaminirani, to ćemo i objaviti. Ko je Ješić da daje rezultate? On je kao i bilo koje drugo fizičko lice. Država je reagovala na vreme, pre onoga što je on objavio, čim smo videli problem u okruženju", rekao je Knežević, dodavši da ne može tako da se plasira afera.

Ministar je naveo i da nije istina da Ješiću nije odgovoreno na pismo koje je poslao premijeru i resornim ministrima.

"Odmah smo mu rekli da pošalje rezultate. Formirana je radna grupa, obavljeni razgovori sa proizvođačima, sa direktorima mlekara. O onome što on priča, suočite me sa njim", rekao je Knežević.

Takođe, povodom medijskih najava da će zbog afere biti saslušan zajedno s pokrajinskim sekretarom i biznismenom Milijom Babovićem, Knežević je rekao da nije pozvan, ali da jedva čeka da ode u policiju i kaže sve što zna. Dodao je i da jedva čeka i da to isto učini i Ješić.

"Neka i on isto kaže i nek ponovi izjavu da mu je neko nudio novac da ćuti, što je ozbiljno krivično delo. Nakon te izjave, posle 20 minuta rekao je da je to izjavio u afektu. A onda vi uzimate da je on u pravu, posle takvog ponašanja", rekao je Knežević, odbacivši i tvrdnju da SNS stoji iza jučerašnjeg protesta ispred Vlade Vojvodine.

Ministar je najavio i ostavku u slučaju da bude ustanovljeno da je on najodgovorniji za aferu.

"Odgovornost je od njive do trpeze. Podneću izveštaj premijeru i predsedniku svoje stranke koji me je i delegirao na ovo mesto. Ako se utvrdi da snosim najveću odgovornost, onda ću se povući sa mesta ministra. Ja mislim da nisam odgovoran i da smo učinili sve od prvog do poslednjeg koraka, čak i više od toga, a javnost je na vreme obaveštena", rekao je Knežević, koji je potpredsednik SNS.

Ministar je optužio i svoje prethodnike za trenutnu situaciju, kao i za to što još nema nacionalne laboratorije.

"Ministarstvo nije radilo u prethodnom periodu, nisu uradili milion stvari, a jedna od njih je to što su dobili ogromne pare za nacionalnu laboratoriju, a nisu je napravili. Uradili su i milion stvari, ali veoma loše", rekao je Knežević, koji je najavio da će taj posao biti završen do prvog tromesečja 2014. godine, kada će početi i učestalije kontrole.

Osvrnuvši se na situaciju sa zaraženim kukuruzom, on je istakao da od 197 uzoraka kukuruza uzetih u javnim skladištima samo četiri nisu bila dobra, a od 500.000 tona izvezenog kukuruza vraćeno je samo 2.000 tona.

Knežević se zapitao "koji to čarobnjak i Dejvid Koperfild" može da kontroliše sav rod kukuruza koji je lane iznosio četiri miliona tona, a u Srbiji ima više od 500.000 gazdinstava.

"Sve ću reći posle pravosnažne presude"

Knežević je, povodom zahteva Demokratske stranke da joj bude vraćeno 160.000 evra, rekao da treba sačekati drugostepenu presudu, kada će se, kako je istakao, oglasiti povodom čitave afere.

"Sačekaćemo drugostepenu presudu, pošto će se verovatno na ovu prvostepenu žaliti Tužilaštvo, kad budemo završili to, onda ćemo razgovarati", rekao je Knežević za B92.

DS u Zrenjaninu je zatražila ranije da joj bude vraćeno 160.000 evra pronađenih 2008. godine u sefu, posle hapšenja Kneževića, koji je tada bio funkcioner DS-a.

On je rekao da nije bio u zatvoru zbog pomenutog novca, već "zbog drugih lažnih optužbi koje su se pokazale kao neosnovane".

Kako je naglasio Knežević, on je prvostepenom sudskom presudom oslobođen, kao i "ostali iz te čitave navodne grupe".

"Kada budemo imali pravosnažnu presudu, onda ćemo znati sve", kazao je on.

Zrenjaninski DS je ranije istakao da je Specijalni sud u obrazloženju oslobađajuće presude Kneževiću potvrdio da novac pripada DS-u, dok je Knežević tokom postupka tvrdio da je u sefu pronađen stranački novac prikupljen donacijama.

"Posedujem spisak donatora novca i njima ću ga vratiti. Demokratskoj stranci sam sve po spisku već vratio na izborima", napisao je Knežević tada na svom nalogu na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

234 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: