Hrvati će se grejati na loše mleko?

Zagreb -- Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske otkupljivaće od ponedeljka, i to po istoj ceni, mleko od stočara, koje mlečna industrija ne želi zbog pojave aflatoksina.

Izvor: Beta
Podeli

To mleko će se, kako prenosi Hrvatska radiotelevizija, koristiti za biopostrojenja, odnosno za proizvodnju energije.

Takođe, seljaci će zaraženu stočnu hranu moći da po povoljnim uslovima zamene za ispravnu, iz robnih rezervi.

Kompanije Dukat i Meggle objavili su u petak da zbog povećane koncentracije aflatoksina u mleku privremeno obustavljaju otkup svežeg sirovog mleka sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj i to na osnovu svoje kontrole nivoa aflatoksina.

Najavili su da će otkup nastaviti čim farme budu mogle da isporučuju zdravstveno ispravno mleko.

Farmerima su, kako je saopštio Dukat, osigurali dostupnost "mikofiksatora" preparata koji bi trebalo da u stočnoj hrani smanji nivo aflatoksina ispod dopuštenog nivoa.

I iz varaždinske Vindije takođe su saopštili da, po nalogu veteranske inspekcije, obustavljaju otkup mleka s pet rizičnih farmi.

Zbog toga su poljoprivrednici u subotu protestovali u Brodsko-posavskoj županiji i zapretili masovnim demontracijama od 4. marta, ako se ne zaustavi "uništavanje domaće proizvodnje".

Obustavljanje otkupa je osudilo i Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, a ministar Tihomir Jakovina dodao da ga mlekarska industrija nije ni obavestila o odlukama, niti o rezulatima svojih analiza.

Ministar je rekao za HRT da Hrvatska ima najsigurnije i najkvalitetnije mleko u regionu, kao i da će podaci o šteti zbog afere s aflatoksinom u mleku biti poznati početkom iduće sedmice.

strana 1 od 123 idi na stranu